Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Vulkāna izvirdums Islandē: vai ir droši doties uz Islandi, un kā izvirdums ietekmē lidojumus?

© Pixabay.com

Vulkāns Islandē trīs mēnešu laikā ir izvirdis jau ceturto reizi, un tas ir līdz šim visspēcīgākais izvirdums, ziņo "euronews.com".

Izvirdums sākās sestdien īsi pirms pulksten 20.30 pēc vietējā laika un turpinās joprojām, taču zinātnieki saka, ka tas, visticamāk, izzudīs.

Sākoties izvirdumam, simtiem apmeklētāju tika evakuēti no termālā spa "Blue Lagoon", kas ir viens no populārākajiem Islandes tūrisma objektiem.

Izvirduma vieta atrodas dažus kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Grindavīkas, piekrastes pilsētas, kurā dzīvo 3800 cilvēku, aptuveni 50 kilometrus uz dienvidrietumiem no Islandes galvaspilsētas Reikjavīkas. Grindavīkas iedzīvotājiem tika likts pamest savas mājas.

Neskatoties uz to, ka Keflavikas starptautiskā lidosta atrodas tikai 20 km uz ziemeļiem no izvirduma vietas, Islandes galvenā starptautiskā lidosta joprojām ir atvērta un lidmašīnas joprojām ierodas un izlido. Tomēr ceļi ap Grindavīku ir slēgti.

Islandes Meteoroloģijas birojs ziņo, ka izvirdums atklāja zemē aptuveni trīs kilometrus garu plaisu starp diviem kalniem.

Svētdien Islandes dienesti paziņoja, ka lava plūst uz dienvidiem un dienvidaustrumiem ar ātrumu aptuveni viens kilometrs stundā un varētu sasniegt okeānu. Ir uzceltas aizsargbarjeras, lai apturētu galvenā ceļa appludināšanu.

Grindavīkas kopiena jau iepriekš tika evakuēta novembrī pēc vairākām zemestrīcēm, kas pavēra lielas plaisas zemē starp pilsētu un nelielu kalnu ziemeļos.

Pirms nesenajiem izvirdumiem vulkāniskā sistēma uz ziemeļiem no Grindavīkas bija neaktīva apmēram 780 gadus. Vulkāns atrodas tikai dažus kilometrus uz rietumiem no cita vulkāna, kas 6000 gadu snauda, pirms uzliesmoja 2021. gada martā.

Islandes varas iestādes novembrī izsludināja ārkārtas stāvokli pēc simtiem nelielu zemestrīču, kas satricināja Reikjanesas pussalu - valsts visvairāk apdzīvoto reģionu.

"Tas nav tūristu apskates objekts, un jums tas jāskatās no liela attāluma," nacionālajai raidorganizācijai sacīja Islandes civilās aizsardzības un ārkārtas situāciju vadības vadītājs Vidirs Reinisons.

Tomēr iespaidīgajai dabas parādībai cilvēkiem ir grūti pretoties. "Tas ir kā kaut kas no filmas!" sacīja tūrists no ASV Roberts Donalds Foresters.

Vietējiem iedzīvotājiem emocijas ir atšķirīgas. "Pilsēta var nonākt zem lavas," sacīja Islandē dzīvojošais franču gids Aels Kermareks. "To ir pārsteidzoši redzēt, bet šobrīd ir tāda rūgti salda sajūta."

Neskatoties uz bažām par izvirduma ietekmi uz ceļošanu, netālu esošā Keflavikas lidosta joprojām darbojas, lai arī vulkāna izvirdumi var radīt nopietnus draudus gaisa satiksmei, jo atmosfērā nonākušie pelni var izraisīt reaktīvo dzinēju atteici, sabojāt lidojuma kontroles sistēmas un pasliktināt redzamību, tomēr nav sagaidāms, ka sestdienas izvirdums Reikjanesas pussalā izmetīs gaisā lielu daudzumu pelnu.

Vairāki Eiropas ārvalstu biroji ir ieteikuši ceļotājiem turēties tālāk no Grindavīkas un ievērot vietējos ierobežojumus. Viņi virza ceļotājus uz Islandes meteoroloģisko biroju un "Safe Travel Island" vietnēm, lai saņemtu jaunākos padomus.

Izvirdumi nav skāruši galvaspilsētu Reikjavīku un pārējo Islandes daļu, bet turpmāku izvirdumu iespējamība šajā vietā joprojām ir augsta.

Šobrīd izvirduma zona ir slēgta līdz turpmākam paziņojumam. Apmeklētājiem ieteicams netuvoties izvirduma apkārtnei un ievērot vietējo varas iestāžu norādījumus.

Nav arī izplatīti brīdinājumi par ceļošanu uz Islandi, kas nozīmē, ka aviokompānijas un brīvdienu kompānijas darbojas kā parasti un ceļotājiem, kuri atceļ rezervācijas, nav automātisku tiesību uz naudas atmaksu.