Sestdiena, 1.jūnijs

redeem Bernedīne, Biruta, Mairita

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: mūsu auto salonos ir ķimikālijas, kas var izraisīt vēzi

© Unsplash

Nesenajā Djūka universitātes vadītajā pētījumā Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) ir konstatēts ievērojams toksisko liesmas slāpētāju līmenis personīgo transportlīdzekļu gaisā, radot nopietnas bažas par sabiedrības veselību.

Šīs ķīmiskās vielas automašīnās tiek pievienotas tādiem materiāliem kā sēdekļu putas, lai ievērotu dažādās valstīs noteiktos ugunsdrošības standartus.

"Mūsu pētījumi atklāja, ka šie materiāli izdala kaitīgas ķīmiskas vielas mūsu automašīnu salona gaisā," sacīja vadošā autore Rebeka Hoena, Djūka universitātes integrētās toksikoloģijas un vides veselības eksperte.

“Ņemot vērā, ka vidusmēra autovadītājs katru dienu automašīnā pavada apmēram stundu, tā ir nozīmīga sabiedrības veselības problēma.Tas jo īpaši attiecas uz vadītājiem, kuri brauc uz darbu un mājām, kā arī pasažieriem bērniem, kuri elpo vairāk gaisa nekā pieaugušie.”

Eksperti analizēja salona gaisu 101 automašīnai ASV, kas ražotas, sākot no 2015. gada. Tika atklāts, ka 99% gadījumu auto sēdekļi satur tri-hlorizopropil-fosfātu (TCIPP), kas tiek izmantots kā liesmu slāpētājs.

Šī ķīmiskā viela laika gaitā var uzkrāties cilvēka organismā un ir saistīta ar virkni veselības problēmu. Daži no visbīstamākajiem riskiem ir hormonālie traucējumi, kas var ietekmēt reproduktīvo veselību un cilvēka ķermeņa attīstību. Liesmu slāpētāji var arī pasliktināt vairogdziedzera darbību, kas ir ļoti svarīga vielmaiņai un smadzeņu attīstībai.

Turklāt šīs ķīmiskās vielas ir saistītas ar negatīvu ietekmi uz imūnsistēmu, padarot organismam grūtāku cīņu pret infekcijām un var arī palielināt autoimūno traucējumu risku. Ir pierādījumi, kas liecina, ka TCIPP iedarbība var izraisīt bērnu neiroloģiskās attīstības problēmas, piemēram, mācīšanās traucējumus un uzvedības problēmas.

Šī ķīmiskā viela tiek arī uzskatīta par potenciālu kancerogēnu.