Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Šajā medību sezonā atļauj nomedīt vairāk lūšu

Valsts meža dienests (VMD) noteicis lielāko pieļaujamo lūšu nomedīšanas apjomu medību sezonā no 1.decembra līdz 31.martam, vēsta informācija VMD tīmekļa lapā.

2009./2010. gada medību sezonā pavisam būs atļauts nomedīt 150 lūšus. Tik liels atļauto nomedījamo plēsēju skaits Latvijā nav bijis kopš 1997.gada, lai gan lūšu limits tiek noteikts, tikai sākot ar 2003./2004.gada medību sezonu.

VMD pieļauj, ka lūšu skaita pieaugumu, visdrīzāk, veicina ne vien medību ierobežošana, bet arī lielais stirnu skaits, kas kopš 2000.gada palielinājies vismaz piecas reizes. Lūšu vairošanos apstiprina arī fakts, ka ap 40% no nomedītajiem bijuši lūšu kaķēni vecumā līdz vienam gadam.

"Limita sadalījums pa virsmežniecībām, tāpat kā iepriekšējā sezonā, nav vienmērīgs. Visvairāk lūšu drīkstēs medīt valsts ziemeļu un austrumu zonās. Dienvidu un rietumu novados lūši būs vairāk jāpasaudzē, bet centrālajā daļā ap galvaspilsētu tos medīt būs liegts, lai netraucētu lūšu migrāciju un veselīgas populācijas uzturēšanai nepieciešamo iedzimtības pazīmju apmaiņu starp Latvijas austrumiem un Kurzemi," skaidro VMD.

Kopš 1998. gada rudens, kad tika uzsākts lūšu monitorings, ir pārbaudīti 326 lūši, no kuriem precīzs vecums noteikts 280. Par 46 zināms, ka tie bijuši pieauguši.

1. decembris ir termiņš lūšu medību sākumam. Šī būs jau septītā sezona, kopš lūši tiek medīti limitēti.