Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valdība par nodokļu palielinājumu lemj strauji un haotiskā gaisotnē

Valdība šodien par būtiskiem nodokļu palielinājumiem papildus ieņēmumu nodrošināšanai budžetā lēma strauji un diezgan haotiskā gaisotnē, liecina aģentūras LETA šīs dienas novērojumi.

Lēmumu pieņemšana plkst.14.30 sākās ar ārkārtas koalīcijas partiju tikšanos, pēc kuras skaidrība par gaidāmajām izmaiņām bija ļoti minimāla.

Apmēram stundu ilgās sanāksmes dalībnieki medijiem klāstīja atšķirīgus viedokļus par pieņemtajiem un atliktajiem lēmumiem, bet oficiālās amatpersonas komentārus solīja vēlāk. Tika uzsvērts, ka gala lēmumus pieņems valdība, kurā diskusijas tikšot turpinātas.

Uzreiz pēc partiju tikšanās sākās ārkārtas valdības sēde, kurā tika skatīti vairāki nākamā gada budžetu pavadošie likumprojekti. Sēdes laikā ierēdņu savstarpējās diskusijas zālē reizēm bija tiks skaļas, ka premjeram Valdim Dombrovskim (JL) pat vairākas reizes nācās vērsties pie klātesošajiem, prasot klusumu un piedraudot ar stingrāku iekšējās kārtības noteikumu ieviešanu.

Daļā normatīvu valdība veica tehniskus precizējumus, daļu atlika papildus saskaņošanai, bet atsevišķos likuma grozījumos vērtēja tikai atsevišķas normatīvā iekļautās izmaiņas.

Informācija par ministru pieņemtajiem lēmumiem bieži bija diezgan pretrunīga, radot arī atšķirīgus lēmumu traktējumus klātesošajos medijos.

Pēc gandrīz pusotras stundas darba jautājumu izskatīšana tika pabeigta un Dombrovskis paziņoja par divu minūšu pārtraukumu, pēc kura valdība lemšot par papildus ieņēmumu nodrošināšanu.

Pēc finanšu ministra Einara Repšes (JL) ierosinājuma, žurnālisti šajā sēdē nevarēja piedalīties, bet jau pēc desmit minūtēm aiz slēgtām durvīm sēde bija beigusies un valdības pārstāvji paziņoja par tajā pieņemtajiem svarīgajiem lēmumiem.

Lai gan valdība ir pieņēmusi konkrētus lēmumus, Finanšu ministrijai vēl līdz pirmdienai, 23.novembrim, ir jāsagatavo dokumenti ar jaunajām izmaiņām. Kā novēroja aģentūra LETA, jau uzreiz pēc valdības sēdes liels skaits ierēdņu turpat Ministru kabinetā bija izveidojuši apspriedi, foajē esošos galdus pilnībā noklājot ar budžeta dokumentiem.

LETA jau ziņoja, ka Ministru kabinets šovakar ārkārtas sēdē panācis vienošanos par papildu nodokļu palielinājumiem, lai nākamā gada budžetā nodrošinātu trūkstošos 57,4 miljonus latu, pēc valdības sēdes žurnālistiem paziņoja finanšu ministrs Einars Repše (JL).

No 23% līdz 26% iecerēts palielināt iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmi. Iepriekš valdība plānoja šī nodokļa likmi celt līdz 25%, tomēr šodien panākta vienošanās paaugstināt likmi vēl par procentpunktu, kas papildus nodrošinās 31,8 miljonus latu. Līdz ar to kopumā iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmes pieaugums ļaus papildināt budžetu par vairāk nekā 95 miljoniem latu, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Valdība vienojās ieviest progresīvo nekustamā īpašuma nodokli. Tiek piedāvāts progresīvais nekustamā īpašuma nodoklis, ar kadastrālo vērtību līdz 40 000 latu piemērojot 0,1% likmi, vērtību 40 001-75 000 latu - 0,2%, bet vērtību virs 75 000 latu - likmi 0,3% no kadastra vērtības. Ar šīm nodokļa izmaiņām ieņēmumi plānoti 500 000 latu.

Tāpat tiks palielināta ikgadējā transportlīdzekļu nodeva. Šī pasākuma rezultātā valsts budžeta ieņēmumi pieaugs par 15 miljoniem latu.

Uzņēmumu peļņai, kura pārsniedz piecus miljonus latu, tiks piemērots uzņēmumu ienākuma nodoklis 25% apmērā (patlaban šī likme ir 15%). Tādējādi valsts cer iegūt papildu trīs miljonus latu.

Kapitāla pieaugumam tiks piemērota 15% nodokļa likme, bet dividendēm un procentu maksājumiem - saglabāta 10% likme. Lielākā likme pārsvarā tiks attiecināta uz spekulatīviem nekustamā īpašuma tirgus darījumiem. Ar minētajām likmēm iecerēts papildināt valsts ieņēmumus 2,6 miljonu latu apmērā.

No nākamā gada vidus tiks ieviests nodoklis dabasgāzei, kura tiek izmantota kā kurināmais. Šādi valsts budžets tiks papildināts ar pieciem miljoniem latu.