Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Ekonomika

Lems par vienreizēja 30 latu pabalsta piešķiršanu trūcīgajiem rīdziniekiem

Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas deputāti šodien ārkārtas sēdē lems par vienreizēja 30 latu pabalsta piešķiršanu pārtikas iegādei trūcīgajiem iedzīvotājiem.

Patlaban Rīgas pašvaldībā nav saistošo noteikumu, kas reglamentētu vienreizēja pabalsta pamatvajadzības - pārtikas - nodrošināšanai izmaksu.

Labklājības departamenta speciālisti norāda, ka šobrīd aizvien pieaug Sociālo dienestu klientu skaits, jo pieaug bezdarbnieku, ģimeņu ar bērniem, kuru ienākumi uz vienu ģimenes locekli ir ļoti zemi, kā arī to personu, kurām ir parādsaistības, skaits, kuri vēršas Sociālajos dienestos pēc palīdzības.

Lai palielinātu Rīgas iedzīvotāju uzticību pašvaldības darbībai, kā arī finansiāli atbalstītu sociāli mazāk aizsargātās iedzīvotāju grupas, esot nepieciešams pieņemt saistošos noteikumus, kas ļautu šīm iedzīvotāju grupām saņemt vienreizēju pabalstu pamatvajadzības - pārtikas - nodrošināšanai minimālā apmērā, norāda departaments. Pabalstu plānots noteikt 30 latu apmērā vienai personai.

Departaments plāno, ka pēc pabalsta varētu vērsties 36 445 personas, tādējādi šim mērķim nepieciešamais finansējums ir 1,2 miljoni latu.

Sarežģītās ekonomiskās situācijas dēļ pabalsta saņēmēju loks var pārsniegt prognozēto personu skaitu, tāpēc 9% no kopējās pabalstam paredzētās summas tiktu izlietota, operatīvi reaģējot uz pabalsta saņēmēju skaita izmaiņām.

Tiesības saņemt šajos saistošajos noteikumos paredzēto pabalstu būtu personām, kuras ir deklarējušas pamata dzīvesvietu Rīgas administratīvajā teritorijā ne mazāk kā 12 mēnešus pirms pabalsta pieprasīšanas un dzīvo atbilstoši norādītajai adresei.

Pabalstu varētu saņemt personas, kuru vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 90 latus vienai personai ģimenēs ar bērniem, kurās ir vismaz viena darbspējīga persona un ģimenēs, kurās ir vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmēji, vai personas, kuras saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu un vismaz viena darbspējīga persona.

Tāpat pabalstam varēs pieteikties ģimenes, kurās ir tikai vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmēji, vai personas, kuras saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu un nav neviena darbspējīga persona, kuru ienākumi nepārsniedz 144 katram ģimenes loceklim mēnesī.

Lai saņemtu pabalstu, līdz 31. janvārim būs jāvēršas sociālajā dienestā ar iesniegumu par pabalsta piešķiršanu un aizpilda iztikas līdzekļu deklarāciju, ja personai nav spēkā esošas iztikas līdzekļu deklarācijas.