Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Premjers ar lielo pilsētu vadību pārrunā atbalsta pasākumus iedzīvotājiem gaidāmajā ziemā

13.novembrī Ministru Kabinetā notika Ministru prezidenta V.Dombrovska tikšanās ar Latvijas lielo pilsētu domju priekšsēdētājiem.

Sarunas gaitā puses pārrunāja jautājumus, kas skar 2010.gada budžeta sagatavošanas gaitu - iedzīvotāju ienākuma nodokļa paaugstināšanu un neapliekamā minimuma nepazemināšanu, sociālā drošības tīkla stratēģiju, garantētā minimālā ienākuma (GMI) izmaksas, Eiropas Savienības fondu finansējumu pašvaldību projektiem, kā arī iespējamos valsts un pašvaldību sadarbības papildpasākumus ekonomiskās krīzes ietekmes mazināšanai uz trūcīgajiem un maznodrošinātajiem uzdzīvotājiem.

Ministru prezidents informēja, ka valdība nodrošinās GMI izmaksas iedzīvotājiem laika periodā no 1.oktobra, kā iepriekš solīts. Šobrīd process nedaudz aizkavējies sakarā ar likuma grozījumu izsludināšanas datumu un spēkā stāšanos. Bet ir skaidrs, ka jau 25.novembrī Labklājības ministrija ieskaitīs finansējumu visām tām pašvaldībām, kuras to pieprasījušas. Lai nodrošinātu valsts atbalstu pašvaldībām GMI un dzīvokļa pabalsta izmaksu nodrošināšanai, sagatavoti un 29.oktobrī pieņemti grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (nav stājušies spēkā), kā arī 3.novembrī pieņemti MK noteikumi "Noteikumi par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu pašvaldībām garantētā minimālā ienākumu pabalsta un dzīvokļa pabalsta izmaksām" (nav spēkā, jo nav spēkā grozījumi likumā, kas paredz deleģējumu izdot šos noteikumus). Bet12.novembrī sagatavota metodiskā informācija un izsūtīta visām pašvaldībām un sociālajiem dienestiem, kā sagatavot pieprasījumu valsts budžeta līdzekļu saņemšanai.

Viens no galvenajiem jautājumiem, kas interesēja pašvaldību vadītājus, skar dzīvokļu pabalstu līdzfinansējumu no valsts budžeta trūcīgajiem un maznodrošinātajiem. Ministru prezidents apliecināja, ka valsts pildīs savu apņemšanos, līdzfinansējot 20% un, ka šai apkures sezonai līdzekļu pietiks. Par dzīvokļu pabalstu piešķiršanu lemj pašvaldības un tas pienākas par trūcīgām atzītām personām, kuras šādu statusu iegūst saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 3.marta noteikumiem par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu. Normatīvajā aktā teikts, ka ģimene vai persona atzīstama par trūcīgu, ja tās ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 50 % no attiecīgā gada 1.janvārī spēkā esošās minimālās darba algas valstī.

Savukārt maznodrošinātas personas statusu nosaka katra pašvaldība individuāli. Saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" un likuma "Par dzīvojamo telpu īri" pantiem par maznodrošinātu atzīstama persona, kuras ienākumi un materiālais stāvoklis nepārsniedz attiecīgās pašvaldības domes noteikto līmeni, kas savukārt nedrīkst būt zemāks par trūcīgas personas ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kādu, pamatojoties uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu, noteicis Ministru kabinets.

V.Dombrovskis informēja, ka valdība ir uzrunājusi Eiropas Komisiju (EK) jautājumos, kas skar no ES fondiem finansētos pašvaldību projektus ar lūgumu atļaut samazināt līdzfinansējuma apjomu un maksimāli palielināt atbalsta intensitāti, nepārkāpjot ES direktīvu pieļāvumu. Šobrīd ir reāla iespēja šādu vienošanos panākt, kas pašvaldību jomā attiektos uz ūdenssaimniecības rekonstrukcijas un vides projektiem.

Valdības vadītājs solīja, ka budžeta 2.lasījumā valdība centīsies rast atbalstu lielo pilsētu pašvaldību lūgumam par invalīdu pārvadājumu izdevumu segšanu, kas šobrīd pilsētu robežās tiek apmaksāti tikai no pašvaldību budžetiem.

Sarunā piedalījās: Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs J.Lāčplēsis, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs A.Rāviņš, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs R.Munkevics, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks, Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs, Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Kurdjumovs, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks D.Ošenieks, Valmieras pilsētas pašvaldības izpilddirektors J.Baiks, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs L.Salcevičs, Ventspils pilsētas domes izpilddirektora vietniece investīciju jautājumos K.Krasovska, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors J.Kalviņš, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas biroja vadītāja A.Šaka.