Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Somālijas pirāti sagrābj vēl divus kuģus

Somālijas pirātiem Indijas okeānā izdevies sagrābt vēl divus kuģus – Jemenas zvejas kuģi un Māršalu salās reģistrētu kravas kuģi, kas pārvadājis karbamīdu. Pagaidām nav zināms par izpirkuma naudas prasību izvirzīšanu kuģu īpašniekiem, savukārt Reuters vēsta, ka pašlaik Somālijas jūras laupītāju rīcībā atrodas jau vismaz 13 nolaupītu kuģu un kā ķīlniekus viņi tur vairāk nekā 230 jūrnieku.

Kādai Grieķijas kompānijai piederošā un zem Māršalu salu karoga peldošā kuģa Filitsa nokļūšanu pirātu gūstā aģentūrai AP apstiprinājuši Eiropas Savienības karaflotes spēku (Europe Union Naval Force) pārstāvji, kuri paziņojuši, ka kuģis ar karbamīda kravu, kas bija ceļā uz Dienvidāfrikas Republikas ostu Durbanu, pašlaik devies ziemeļu virzienā. Pirāti kuģim, uz kura atradās trīs grieķu virsnieki un 19 apkalpes locekļu – filipīniešu, uzbrukuši aptuveni 640 kilometru uz ziemeļaustrumiem no Seišelu salām. Viens no pirātiem, kurš nodēvējis sevi par Hasanu, telefona sarunā ar Reuters stāstījis, ka kuģa apkalpe izrādījusi pretošanos un izcēlusies apšaude, kuras laikā ievainoti trīs jūras laupītāji. Viņš arī apgalvojis, ka uz kuģa esot 24 apkalpes locekļi, kuri neilgajā sadursmē neesot cietuši. Pie Somālijas ziemeļu krastiem pirātiem izdevies sagrābt kādu Jemenas zvejas kuģi, par kura apkalpi sīkāku ziņu Kenijā bāzētās Austrumāfrikas kuģotāju palīdzības programmas speciālistam Endrū Mvanguram nav bijis, vēsta Reuters.

Ziņu aģentūra norāda, ka starptautisko jūras kara flotes spēku ierašanās pie Somālijas krastiem un Adenas līcī likusi pirātiem mainīt ieradumus un aizvien biežāk uzbrukumi kuģiem notiek Indijas okeāna plašumos, ļoti lielā attālumā no Somālijas piekrastes. Piemēram, pirmdien ar automātiskajiem ieročiem un granātmetējiem apšaudīts kāds Honkongā reģistrēts tankkuģis, kas atradies Indijas okeānā vismaz 1000 jūras jūdžu attālumā no Somālijas galvaspilsētas Mogadīšo. Jūrniekiem izdevies atvairīt uzbrukumu, un tankkuģis turpina ceļu. Savukārt svētdien jūras laupītājiem izdevies ievērojami palielināt savu arsenālu, pārtverot Apvienotajos Arābu Emirātos reģistrētu kuģi, kas bijis ceļā uz Somāliju ar ieroču kravu.