Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Itālieši iebilst pret krucifiksu aizvākšanu no skolām

84% Itālijas iedzīvotāju nepiekrīt Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmumam, kas paredz, ka no valsts skolu klasēm jāaizvāc krucifiksi, liecina laikrakstā Corriere della Sera publicētie socioloģiskās aptaujas rezultāti.

Strasbūras tiesas lēmums izraisījis neapmierinātību visplašākajos Itālijas sabiedrības un politiķu slāņos, un pagājušās nedēļas nogalē valdība paziņoja, ka noteikti to pārsūdzēs.

Nedēļas sākumā publicētie aptaujas rezultāti liecina, ka tikai 14% itāliešu atbalsta krucifiksu aizvākšanu no skolu telpām, bet 2% šajā jautājumā nav bijis sava viedokļa, vēsta Reuters. Savukārt par krucifiksu atstāšanu nobalsojuši 68% cilvēku, kuri apgalvo, ka neuzskata sevi par īsteni ticīgiem un nekad mūžā nav apmeklējuši Svēto misi. Tiesa, nav īsti skaidrs, vai aptaujāti arī jaunie itālieši – vairāk nekā 4,5 miljoni cilvēku, kas pēdējos gados ieradušies Itālijā no citām valstīm, arī tādām, kur kristietība nav valdošā reliģija.

AP atgādina, ka lietas izskatīšanu Strasbūras tiesā ierosināja Soile Lautsi – bijusī Somijas iedzīvotāja, kas ieguvusi Itālijas pilsonību. Vēl 2002. gadā viņa ierosināja Abanotermes pilsētas valsts skolas administrācijai aizvākt krucifiksus no mācību iestādes, kuru apmeklēja divi viņas bērni. Pēc neveiksmīgām pārrunām un tikpat neveiksmīgas vēršanās dažādās Itālijas tiesu instancēs S. Lautsi aiztiesājās līdz Strasbūras tiesai, kas atzina, ka pārkāptas viņas bērnu tiesības uz reliģisko brīvību, novērtēja sievietes morālos zaudējumus ar 5000 eiro lielu kompensāciju un uzdeva Itālijai aizvākt krucifiksus no visām valsts skolām.

Spriedums izraisīja plašu neapmierinātību sabiedrībā un apbrīnojamu politisko spēku vienotību. "Kristīgā identitāte ir Eiropas saknes, un Eiropas tiesa izdarījusi nāvējošu triecienu pa kontinenta vērtībām un tiesībām," sarunā ar Reuters izteicies Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratīni, kuram valdība uzticējusi iesniegt apelāciju Strasbūras tiesā. Viņam pilnībā piekritis opozīcijā esošās Demokrātiskās partijas līderis Pjērluidži Bersani, kurš paudis pārliecību, ka "iesakņojusies tradīcija, tāda kā krucifikss, nevienam nevar būt aizskaroša". Itālijas premjers Silvio Berluskoni sev ierastajā stilā strikti paziņojis, ka, neraugoties ne uz kādiem tiesu lēmumiem, krucifiksi skolās paliks, jo tie ir daļa no Itālijas kristiešu kultūras, savukārt Vatikāna pārstāvis Federiko Lombardi nodēvējis Strasbūras tiesas lēmumu par "kļūdainu un tuvredzīgu", piebilstot, ka "tiesa rupji iejaucas lietā, kas ir dziļi saistīta ar itāliešu tautas vēsturisko, kultūras un nacionālo identitāti".

AP vēsta, ka pēc apelācijas iesniegšanas tiesa lems, vai šo lietu skatīt vēlreiz. Ja tas nenotiks, lēmums stāsies spēkā pēc trim mēnešiem. Lietas galīgo iznākumu ar nepacietību gaida arī Spānijā un Portugālē, kur tāpat kā Itālijā kristietības tradīcijas ir ļoti spēcīgas.