Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Zatlers aicina pastiprināt Latvijas un Vācijas ekonomisko sadarbību

Šodien, uzturoties darba vizītē Berlīnē, Valsts prezidentam Valdim Zatleram notika tikšanās ar Vācijas federālo prezidentu Horstu Kēleru (Horst Köhler).

Pārrunājot iepriekšējā dienā notikušos svinīgos pasākumus Berlīnē, abu valstu vadītāji bija vienisprātis, ka Berlīnes mūra krišanai bija ļoti būtiska loma ne tikai Vācijas apvienošanā, bet arī Austrumeiropas un Baltijas valstu neatkarības atgūšanā. Valsts prezidents augstu novērtēja sarīkotos svinīgos pasākumus par godu Berlīnes mūra krišanas 20.gadadienai, atzīmējot, ka tie ir ļoti būtiski tieši jaunajai paaudzei, kas jau uzaugusi apvienotā Vācijā un brīvā Austrumeiropā, jo šādi pasākumi veido viņu unikālo vēstures pieredzi, informē Prezidenta preses dienests.

Pievēršoties ekonomikas jomas aktualitātēm, Valdis Zatlers ar Vācijas prezidentu pārrunāja ekonomisko attīstību Eiropā, īpašu uzmanību pievēršot Latvijai. Valdis Zatlers informēja Vācijas prezidentu par veiktajām aktivitātēm un reformu ieviešanas gaitu Latvijas ekonomiskās lejupslīdes pārvarēšanai. Valsts prezidentam bija interesanti uzklausīt Vācijas prezidenta viedokli par ekonomikas jautājumiem, ņemot vērā, ka laikā no 2000.-2004.gadam viņš bija Starptautiskā valūtas fonda vadītājs.

Sarunas laikā Valsts prezidents arī uzsvēra, ka Latvijas divpusējās attiecības ar Vāciju ir labākas kādas jebkad abām valstīm ir bijušas. Viņš piebilda, ka Latvija saredz labas perspektīvas ekonomiskās sadarbības attīstīšanā, kas abu valstu attiecības veidotu vēl ciešākas. Valsts prezidents aicināja Vācijas uzņēmējus aktīvi dibināt gan uz eksportu vērstus kopuzņēmumus, gan iesaistīties finanšu sektorā, transporta un loģistikas nozarēs.

Latvijas un Vācijas prezidenti pārrunāja arī Eiropas Savienības attīstību pēc Lisabonas līguma parakstīšanas. Valsts prezidents atzīmēja, ka ļoti liela loma Eiropas Savienības nākotnē būs jaunajiem amatiem, ko ievieš Eiropas Savienības konstitūcija, kā ES prezidents un Augstais pārstāvis Kopējās ārpolitikas un drošības politikas jautājumos. Latvijas amatpersonas vienmēr ir uzsvērušas, ka Latvijas interesēs ir stipra Eiropa, un Lisabonas līgumam ir iespēja stiprināt un vienot Eiropas Savienību.

Tikšanās nobeigumā Vācijas federālais prezidents pieņēma Valsts prezidenta uzaicinājumu viesoties Latvijā.

Valsts prezidents uzturējās darba vizītē Berlīnē, lai kopā ar citu valstu vadītājiem piedalītos Berlīnes mūra krišanas 20.gadskārtas svinīgajos pasākumus. Svētdien, 8.novembrī Valsts prezidentam bija tikšanās ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni (Hillary Clinton). Savukārt 9.novembrī V. Zatlers piedalījās svinīgajos pasākumos pie Brandenburgas vārtiem, Vācijas federālā prezidenta Horsta Kēlera (Horst Köhler) rīkotajā pieņemšanā un Vācijas kancleres Angeles Merkeles (Angela Merkel) rīkotajās svinīgajās vakariņās valstu un valdību vadītājiem.