Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Taupot naudu, apvieno valsts aprūpes centrus

Trīsdesmit trīs vietā pieci – šādu valsts sociālās aprūpes centru reorganizācijas plānu apstiprinājusi valdība. Tiesa, nevienu centru nav plānots slēgt, un vietu skaits pansionātos paliks līdzšinējais.

Labklājības ministrijas (LM) sagatavotais rīkojums paredz 33 sociālās aprūpes centru (SAC) reorganizēšanu līdz nākamā gada janvārim. Šos centrus finansē valsts, un tajos uzturas cilvēki ar invaliditāti. Pansionātu reorganizācija notiks pēc reģioniem, proti, katrā reģionā būs viens visus pansionātus apvienojošs centrs, taču, kā noskaidroja Neatkarīgā, reģiona centrs netiks veidots kā atsevišķa vai jauna iestāde. Tas tiks veidots uz kāda jau esoša aprūpes centra bāzes. LM speciālisti skaidro, ka tiks veikta funkciju daļēja centralizācija, samazinot sociālo pakalpojumu nozares administratīvos izdevumus.

No 2010. gada 1. janvāra tiks izveidots SAC Rīga, apvienojot centrus Baldone, Ezerkrasti, Kalnciems, redzes invalīdu sociālās aprūpes centru Jugla, kā arī bērnu sociālās aprūpes centrus Pļavnieki, Rīga un Teika. Tāpat tiks izveidots centrs Kurzeme, apvienojot pansionātus Aizvīķi, Dundaga, Iļģi, bērnu sociālās aprūpes centru Liepāja, Piltene, Reģi un Veģi. Jaunizveidotajā centrā Zemgale apvienosies centri Iecava, Īle, Jelgava, Ķīši un Ziedkalne, bet centrā Latgale apvienosies centri Istra, Kalkūni, Kalupe, Krastiņi, Litene, Lubāna un Mēmele. Arī Vidzemē notiks apvienošanās – jaunajā centrā būs Allaži, Nītaure, Rauna, Ropaži, Rūja, Saulstari un Valka.

"Reorganizācijas rezultātā netiks samazināta sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pieejamība, un arī turpmāk šos pakalpojumus nodrošinās līdzšinējā kvalitātē," uzsver LM speciāliste Ilona Jurševska. Reorganizācijas dēļ likvidēs 80 amatu vietas, tajā skaitā direktoru vietnieku amatus, saglabājot tikai vienu direktora amatu katrā jaunizveidotajā centrā, savukārt bijušie aprūpes centru direktori būs struktūrvienību vadītāji. Grāmatvedības, personālvadības, finanšu plānošanas, darba aizsardzības un ar valsts iepirkumu organizēšanu saistītās funkcijas daļēji centralizēs.

***

UZZIŅAI

Valsts sociālās aprūpes centros pašlaik dzīvo 5487 cilvēki

Pēc reformas vietu skaits kopumā paliks nemainīgs

Avots: LM