Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

1 784 000 000 000 000 000 000 000 dolāru — cik daudz tas ir?

Kādas ASV bankas klients Daltons Čiskolms, iesniedzot bankai prasību par kompensāciju, ir spēris soli pretim tai, lai kļūtu par pasaulē pirmo miljardtriljardieri.

D. Čiskolms Mahhatanas federālajā tiesā ir iesniedzis prasību pret Bank of America, kurā pieprasa par nodarītajām pārestībām no bankas piedzīt „1 784 miljardus triljonu” dolāru. Tiesnesis Denijs Čins viņam gan ir pieprasījis sniegt informāciju, kas pamatotu šādu summu — pretējā gadījumā lieta tiks izbeigta, vēsta BBC.

Tiesnesis D. Čins ir labi pazīstams ar lielām naudas summām — viņš nesen uz 150 gadiem cietumā notiesāja krāpnieku un finansistu Bernardu Medofu. Tomēr Medofa finanšu piramīdu radītais posts ir sīkums salīdzinot ar skaitli, no nosaucis D. Čiskolms.

Skaitlis, kam ir 21 nulle, tiek saukts par jotu. Cik daudz tas ir? Bātas universitātes lietišķās matemātikas profesors stāsta, ka saules enerģija līdzināt jotai mikrovi;lņu krāšņu sniegtās enerģijas. Šis milzīgais skaitlis galvenokārt sastopams to zinātnieku darbos, kas pētī vai nu ļoti mazas, vai ļoti lielas lietas, paskaidro Līdsas universitātes Matmātikas skolas vecākais lektors Kevins Hūstons. Savukārt cilvēka prātam ir visai grūti šādu skaitli aptvert, līdz ar to vēl jo nesaprotamāk ir tas, kāpēc tiesātājs izvēlējies tieši šādu skaitli.

„Ja viņš nosauktu vienu miljardu, tas izskatītos vienkārši parauts no tukša gaisa,” saka K. Hūstons. „Bet šis? Vai tam ir kāda saistība ar datumu? Kas notika 1784. gadā?”

Kā norāda BBC, šajā gadā nudien ir notikuši daži atgadījumi, kuros var saskatīt zināmu saistību.

Ja D. Čiskolms ir amerikāņu nacionālists, viņš varētu zināt, ka 1784. gada 14. janvārī beidzās Amerikas Revolucionārais karš un Kongress ratificēja Parīzes līgumu. 19. aprīlī Vīnē pirmatskaņojums bija Mocarta sonātei K454 Si bemol mažorā. Savukārt 21. septembrī tika izdota pirmā ASV dienas avīze Penns Packet and General Adertiser.

Lai nu kā, bet skaidrs ir viens: D. Čiskolms no bankas pieprasa vairāk naudas, nekā ir pieejams visā pasaulē. Līdz ar to panākt, ka šādu prasību apstiprina tiesnesis, ir viena lieta, bet atrast tik daudz naudas — pavisam kas cits.