Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Deputāti tiksies ar tiesībsargu Romānu Apsīti

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien tiksies ar tiesībsargu Romānu Apsīti, lai iepazītos ar aktualitātēm cilvēktiesību jomā un Tiesībsarga biroja darbā.

Tāpat deputāti vēlas uzzināt par Tiesībsarga biroja paveikto šajā gadā, problēmām un nākotnes plāniem, kā arī iepazīties ar biroja statistiku par saņemtajām sūdzībām.

Jau ziņots, ka, neraugoties uz sāktajām diskusijām par Tiesībsarga biroja likvidēšanu, valdība no šīs ieceres tomēr atteikusies, tā vietā biroja budžetam plānojot piemērot aptuveni 200 000 latu samazinājumu.

Apsītis uzskata, ka plānotais papildus 200 000 latu samazinājums Tiesībsarga birojam ir pārāk liels, lai nodrošinātu tā turpmāko darbību, un būtībā šāds finansējuma samazinājums uzskatāms par biroja iznīcināšanu.

Kā aģentūrai LETA norādīja Apsītis, pirms pāris gadiem budžets bijis ap 1,3 miljoniem latu, taču šī gada sākumā tas samazināts jau līdz 900 000 latu. Kad pirms nedaudz vairāk nekā mēneša Apsītis ticies ar finanšu ministru Eināru Repši (JL), solīts, ka biroja darbības nodrošināšanai šogad tiks atstāti aptuveni 770 000 latu.

"Mēs saprotam valsts stāvokli un to, ka ir jāsamazinās un jāpieraujas," uzsvēra Apsītis, "taču šis samazinājums salīdzinājumā ar citām institūcijām procentuāli būtu viens no lielākajiem, un mēs nevaram iztikt ar to naudu, kas paliks pāri."

Pagaidām tiesībsargs nolēmis rīkoties saistībā ar likumu, kas paredz, ka Tiesībsarga biroja budžeta pieprasījums līdz budžeta likuma projekta iesniegšanai Ministru kabinetā bez Tiesībsarga biroja piekrišanas nav grozāms. Līdz ar to biroja darbinieki nolēmuši vēlreiz vērsties pie Repšes, lai argumentēti pierādītu, kādēļ šāds samazinājums nebūtu pieļaujams. Ja tas nelīdzēs, Apsītis gatavs arī vērsties Saeimā.

"Mēs gribam turēties pretī, cik varam, jo būtībā tiek iznīcināts birojs kā institūcija un tiesīgums," uzsver tiesībsargs.