Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

E-paraksts nav guvis popularitāti

© Anita Roze

To nelieto ne prezidents, ne premjers, taču tā ieviešanas galvenais iemesls bija tieši birokrātisko procedūru atvieglošana valsts pārvaldē. Kas tas ir? Tas ir 4,5 miljonus latu vērtais e-paraksta projekts, kuru ieviesa tieši pirms trim gadiem, un tam ir nieka 18 000 lietotāju.

Tā īpašnieki pārsvarā ir valsts pārvaldē strādājošie, kuriem šo iespēju sarūpējušas konkrētās valsts iestādes, un lielākoties virtuālo parakstu tur neizmantotu darbā galda atvilktnē.

VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) dati liecina, ka kopumā kopš 2006. gada oktobra līdz šā gada 1. oktobrim ir izsniegtas 26 877 e-paraksta kartes, taču aktīvi to izmanto 18 000 lietotāju. Visbiežāk tās ir apdrošināšanas kompānijas, kas internetā piedāvā iegādāties dažādu veidu apdrošināšanas pakalpojumus.

Kopš 1. jūnija no Latvijas pasta e-paraksta ieviešanu ir pārņēmis LVRTC, kas uzskata to par perspektīvu. "Kartes iegādājas tie, kam tās ir vajadzīgas ikdienas darbā. Pamatā tie ir ierēdņi, apdrošināšanas kompānijas un aizvien vairāk uzņēmumi, kuri ir sapratuši, ka krīzes laikā, lietojot e-parakstu, var ietaupīt naudu," Neatkarīgajai stāsta LVRTC Sertifikācijas pakalpojumu daļas vadītāja Zane Silgale.

"Sākotnēji valsts pārvaldē visiem ierēdņiem pasūtīja e-parakstus, kuriem līdzīgi kā banku maksājumu kartēm ir divu gadu derīguma termiņš. Tiem, kam vajag, šīs kartes atjauno. Statistika liecina, ka atkārtoti ir izsniegtas apmēram 7500 kartes," precizē LVRTC pārstāve.

To, kāpēc valsts pirmā persona nerāda paraugu pārējiem iedzīvotājiem un nelieto e-parakstu, Valsts prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa skaidro ar likuma noteikto kārtību. "Likumu izsludināšana notiek izdevumā Latvijas Vēstnesis (to nosaka arī likuma Par likumu un citu Saeimas, Valsts prezidenta un Ministru kabineta pieņemto aktu izsludināšanas, publicēšanas, spēkā stāšanās kārtību un spēkā esamību 2. panta pirmā daļa). Latvijas Vēstneša redakcijas iekšējos noteikumos rakstīts, ka par likumu publicēšanu jāpaziņo telefoniski līdz pulksten 12, jāatsūta elektroniski un, kad Valsts prezidents likumu parakstījis, to redakcijai nogādā prezidenta kancelejas kurjers," atklāj prezidenta pārstāve.

E-paraksti esošajā formā izzustu 2011. gada vidū, kad Latvijā uzsāks pirmo identifikācijas karšu ieviešanu.

To, cik lieli ir ieņēmumi no e-paraksta pakalpojumu sniegšanas, ko līdz šim guvis Latvijas pasts, bet tagad LVRTC, uzņēmums precīzi neatklāj, vien norāda, ka tie nesedz projekta ieviešanas un uzturēšanas izmaksas.

***

E-PARAKSTS

• E-paraksta kartes izsniedz kopš 2006. gada oktobra

• Līdz 2009. gada 1. oktobrim izsniegtas 26 877 kartes

• Atkārtoti iegādātas apmēram 7500 kartes

• Aktīvā lietošanā ir apmēram 18 000 karšu

Avots: LVRTC