Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Piespiedīs nojaukt graustu K.Valdemāra ielā

Rīgas pašvaldība plāno piespiedu kārtā nojaukt graustu K.Valdemāra ielā 49, liecina Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputātiem sagatavotā informācija.

Pašvaldība plāno uzdot īpašniekiem nojaukt graustu, pretējā gadījumā solot darbus veikt pati un izdevumus piedzīt no grausta īpašniekiem - SIA "Strukturālās investīcijas".

Vienstāvu administratīvā ēka ar jumta izbūvi atrodas pie Krišjāņa Valdemāra ielas, no brauktuves, pa kuru notiek intensīva satiksme, to atdala gājēju ietve, bet pie ēkas izvietota sabiedriskā transporta pieturvieta.

Šobrīd ēka netiek izmantota, daļēji ir izdegusi, tai nav jumta seguma, kā arī ir demontēti atsevišķi konstruktīvie elementi, ēkas fasāde vietām apvilkta ar sietu, vizuāli redzams, ka tā sasvērusies uz ielas pusi.

Ņemot vērā, ka ēka ir valsts aizsardzībā esoša kultūras pieminekļa daļa, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) norādījusi, ka jāizstrādā ēkas demontāžas projekts, kurā jānorāda ēkas elementu marķējums un detalizēta fotofiksācija, fiksējot ēkas kultūrvēsturiski vērtīgās un saglabājamās detaļas, it īpaši paredzot veselo guļbaļķu, apšuvuma dēļu un vērtīgo elementu uzglabāšanas vietu un to paredzamo izmantošanu. Kad projekts saskaņots inspekcijā, jāizņem atļauja šo darbu veikšanai.

VKPAI jau 2008.gada novembrī ir informējusi ēkas īpašnieku SIA "Strukturālās investīcijas", ka, izpildot iepriekš minētās prasības, ir pieļaujama ēkas demontāža. Tādējādi ēkas īpašniekam jau no 2008.gada novembra bija zināms, ka ir pieļaujama sabiedrisko drošību un pilsētas ainavu bojājošās ēkas demontāža. Ēkas īpašniekam bija arī izvēles iespēja veikta ēkas sakārtošanu, norāda Īpašuma departaments.

Apsekojot ēku, konstatēts, ka ēkas sakārtošana tādā veidā, lai tā ilgtermiņā vairs neapdraudētu sabiedrisko drošību, vairs nav iespējama un vienīgais risinājums ir tās elementu demontāža, ievērojot VKPAI norādījumus.

Departaments norāda - ņemot vērā, ka ēkas īpašnieks nav reaģējis uz Rīgas pilsētas pašvaldības struktūrvienību pieprasījumiem sakārtot to tādā veida, lai novērstu sabiedriskās drošības un pilsētas ainavas apdraudējumu, pašvaldībai nepieciešams pieņemt lēmumu, kas uzliktu par pienākumu ēkas īpašniekam veikt tās demontāžu, bet gadījumā, ja lēmums netiek izpildīts brīvprātīgi, izpildīt to piespiedu kārtā.

Lēmums uzliktu par pienākumu īpašniekam mēneša laikā nodrošināt ēkas noslēgšanu, sešu mēnešu laikā izstrādāt demontāžas projektu, saskaņot to ar VKPAI, kā arī sākt demontāžas darbus, kuri pabeidzami deviņu mēnešu laikā.

Šo prasību neizpildes gadījumā pašvaldības noteiktā izpildiestāde - Īpašuma departaments - nodrošinās ēkas piespiedu demontāžas darbu izpildi. Pašvaldības iztērētie līdzekļi tiks piedzīti piespiedu kārtībā bez tiesas Administratīvā procesa likumā paredzētajā kārtībā.

Ja īpašnieks labprātīgi neizpildīs lēmumā norādītos darbus, būs nepieciešams finansējums no pašvaldības budžeta līdzekļiem tajā norādīto pasākumu piespiedu izpildei. Precīzu izmaksu apjomu varēs noteikt pēc demontāžās projekta izstrādes.

Jau ziņots, ka pašvaldība ar līdzīgu lēmumu panāca grausta sakārtošanu Marijas ielā 6.

Komiteja jautājumu par grausta sakārtošanu skatīs pirmdien, 12.oktobrī.

SIA "Strukturālās investīcijas" vienīgais īpašnieks un valdes loceklis ir kāds Vitauts Teličens, liecina "firmas.lv" informācija.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, cilvēks ar šādu pašu vārdu un uzvārdu Jūrmalā 2005.gadā sev piederošajā zemesgabalā nelikumīgi izcirtis visus kokus.