Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Valdību apsūdzpatērētāju un vietējo ražotāju neaizstāvēšanā

Latvijas valdība praktiski neko nedara patērētāju un vietējo ražotāju aizstāvībā, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Kā ziņots, LPCS, veicot gan vietējo, gan importa piena produktu kvalitātes atbilstības pārbaudes, konstatējusi, ka divos no pieciem gadījumiem Latvijas patērētāji, pērkot Lietuvā ražotu sieru, patiesībā iegādājas siera izstrādājumu, proti, tā sastāvā ir augu tauku piemaisījums, kuram tur nevajadzētu būt.

LPCS par šo faktu informēja Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kurš ir pārbaudījis Lietuvas uzņēmumā "Vilkyskiu pienine" ražoto produktu "Siers Krievijas 45%". Kā aģentūru LETA informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, laboratorisko izmeklējumu rezultāti apliecināja augu tauku klātbūtni produktā "Siers Krievijas 45%".

PVD laboratoriski pārbaudīja tikai vienu no šiem produktiem, jo otrs vairs nebija tirdzniecībā. PVD produkta "Siers Krievijas 45%" realizāciju ir apturējis, par testēšanas rezultātiem informējot Lietuvas PVD un Lietuvas uzņēmumu.

Šolks norāda, ka LPCS noteikti arī turpmāk turpinās sekot līdzi tam, kādi piena produkti tiek pārdoti Latvijas patērētājiem. "Lieliskākais piemērs vietējā tirgus un vietējo ražotāju aizsardzībā, protams, ir Krievija, bet arī salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm Latvijas valdība praktiski neko nedara vietējā tirgus un vietējo ražotāju aizstāvībā. LPCS ir rakstījusi vēstuli zemkopības ministram Jānim Dūklavam, lai izskata iespēju nesamazināt PVD nākamā gada budžetu, bet PVD ir jābūt konkrētai darbības stratēģijai, kurā viens no galvenajiem virzieniem ir vietējā tirgus aizsardzība no nekvalitatīviem importa produktiem," sacīja Šolks.

LPCS pauž neizpratni par PVD veikto produktu atlasi. "Ja LPCS pārbaudei nodeva piecus paraugus, un divos no tiem tika atrasti augu tauki, tas nozīmē, ka 40% gadījumu patērētājs siera vietā iegādājas siera produktu. Savukārt PVD pērn augu tauku klātbūtni konstatēja tikai 1,5% pārbaudīto produktu," uzsvēra Šolks. Viņš pieļauj iespēju, ka no PVD puses paraugi tiek atlasīti nekompetenti vai tendenciozi, tādējādi valsts līdzekļi tiek iztērēti bezmērķīgi un sabiedrībai nav ticamības pārbaužu rezultātiem.

"Šogad PVD augu tauku klātbūtni pārtikas produktos nekontrolē, jo būtiski samazinātā finansējuma dēļ PVD kā prioritāti ir noteicis pārtikas nekaitīgumu un drošumu. Tā kā augu tauku klātbūtne pārtikas produktā nerada draudus patērētāju veselībai, tad ierobežotā finansējuma dēļ 2009.gadā šādas pārbaudes netiek veiktas," sacīja Meistere.

Kā ziņots, pagājušajā gadā PVD laboratoriskajiem izmeklējumiem augu tauku satura noteikšanai nosūtīja 721 piena produktu paraugu. No visiem ņemtajiem paraugiem 1,5% gadījumu tika konstatēta augu tauku klātbūtne.