Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Latviešu žurnālists zviedru avīzē: "Beidziet mūs mocīt, Zviedrija!"

Ar virsrakstu "Beidziet mūs, latviešus, mocīt, Zviedrija!" avīzē "Expressen" publicēts Latvijas žurnālista Didža Melbikša komentārs.

Melbiksis prasa Zviedrijas amatpersonām izbeigt akli pieķerties prasībai par Latvijas 2010.gada budžeta izdevumu samazināšanu par 500 miljoniem latu, jo tas radīšot katastrofālas sekas Latvijas iedzīvotājiem.

"Prasība par nedzirdēti skarbu budžeta samazināšanu, kuru Zviedrijas valdība izvirzījusi Latvijai pēdējās nedēļas laikā, ir netaisna. Nav iespējams samazināt budžetu par 500 miljoniem latu, kā Zviedrija to prasa, bez tā, ka Latvija sabruks," brīdina bijušais Latvijas Radio žurnālists.

Kā norāda Melbiksis, kamēr Zviedrija "moka" Latviju starptautiskā līmenī, Latvijas mediji ziņo par to, ka "Swedbank" salīgti apsargi iekaustījuši kāda Latvijas uzņēmuma darbiniekus, tostarp grūtnieces, pēc tam, kad banka par parādu nemaksāšanu pārņēmusi uzņēmuma ēkas un mantas. Banka arī nelaidusi uzņēmumā strādājošos.

Melbiksis šādu rīcību nosauc par piemēru, kā "jaunā koloniālā vara plosās Latvijā", norādot arī, ka satraukto bloķētās rūpnīcas darbinieku klīdināšanai, pēc mediju ziņām, esot izmantota gāze.

Viņš atgādina, ka pašas zviedru bankas pelnīja ievērojamas summas, dalot kredītus pa labi un pa kreisi.

Kā akcentē žurnālists, Latvija jau ir pārcietusi ievērojamu budžeta samazinājumu, kas skāris pensionārus, pacientus, skolu sistēmu un citas iedzīvotāju grupas, kurām "nav ne kripatiņas vainas pie krīzes".

Melbiksis citē kādu slimnīcas direktoru, kurš izteicies, ka latviešu valodā neesot lamu vārdu, lai aprakstītu notiekošo.

Kā risinājumu Melbiksis iesaka pārskatīt "acīmredzami aplamo" nodomu protokolu, kas prasa budžeta samazinājumus. Zviedrijai vajadzētu dot padomus Latvijas "acīmredzami nekompetentiem un korumpētiem politiķiem un tos pamācīt par tādiem jautājumiem kā tiesiskums, tiesiska valsts un citām labām lietām, ko Zviedrija ir attīstījusi".

"Pietika ar baltiešu [leģionāru] izdošanu. Tagad ir laiks solidaritātei pāri Baltijas jūrai," noslēgumā raksta Melbiksis, atgādinot par notikumiem 1946.gadā, kad Zviedrija toreizējai Padomju Savienībai izdeva uz Zviedriju aizbēgušus un internētus latviešu leģionārus.

Melbikša raksta interneta versijai, kuru var komentēt lasītāji, dienas gaitā vairāk nekā 30 personas bija ierakstījušas komentārus, gan slavējot, gan oponējot latviešu žurnālistam.

Melbikša komentārs ievietots "Expressen" drukātās avīzes ceturtajā lappusē, kur parasti publicē viesu komentētāju viedokļus par zviedru lasītājiem aktuāliem sabiedriskiem un politiskiem jautājumiem. Pēdējā reize, kad kāds latvietis publicējās šajās slejās, bija pirms pāris mēnešiem, kad "Expressen" publicēja Ventspils Ekonomikas augstskolas lektora ekonomista Dmitrija Smirnova stāstu par to, kā viņu aizturēja Drošības policija.