Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

ZZS aptur konsolidāciju ar TB/LNNK un VL

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

ZZS konsolidēšanās ar nacionāli konservatīvajām partijām TB/LNNK un Visu Latvijai (VL) vairs nav dienaskārtībā, lai gan pēdējos mēnešos bija noritējušas šo triju politisko spēku sarunas, kurās valdīja saprašanās un vēlme Saeimas vēlēšanās pēc gada startēt ar vienotu sarakstu.

Zaļo un zemnieku savienības lēmums lielā mērā balstās pētījumos par visu trīs partiju tradicionālā elektorāta uzvedību. Tie liecinājuši, ka ZZS startējot vēlēšanās kopīgā sarakstā ar tēvzemiešiem un VL ne tikai neiegūtu, bet pat riskētu, Neatkarīgajai apstiprināja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Zaļie zemnieki arī neizskata iespēju konsolidēties ar kādu citu politisko spēku. Veiksmīgais starts jūnija pašvaldību vēlēšanās zaļajiem zemniekiem devis pašpārliecinātību, ka nekādas radikālas pārmaiņas nav nepieciešamas un jāietur līdzšinējais kurss.

Par ZZS sabiedriskās domas aptaujās šobrīd gatavi balsot aptuveni 5% vēlētāju – tas ir stabili labs rādītājs uz citu veco partiju fona, kuru reitings ir dramatiski zems. Tikmēr par apvienotu ZZS, TB/LNNK un VL sarakstu šobrīd būtu gatavi savas balsis atdot tikai 3,7% vēlētāju, liecinot īpaši pasūtītas aptaujas dati. Nedaudz labāks reitings būtu sarakstam, kurā kopā būtu tikai ZZS un TB/LNNK – par to balsotu 4,7% vēlētāju. Vislielākās problēmas uzrādījuši pētījumi tieši par VL vēlētāju iespējamo uzvedību – viņi vēlēšanās varētu izmantot iespēju no kopējā saraksta svītrot ZZS līderus, kuri jau gadiem darbojas politikā. To, ka VL vēlētājiem varētu būt "aizdomīgums pret veco partiju politiķiem", atzinis arī TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats. Tas gan tēvzemiešus nepadara rezervētus pret spēku konsolidēšanu ar VL.

Iepriekš TB/TBLNNK līderis Roberts Zīle izteicies par vēlmi tuvināt visus nacionālos spēkus, konkrēti norādot uz VL un ZZS, kā arī sakot, ka Pilsoniskā savienība nacionālajos jautājumos tēvzemiešiem ir tuvāka nekā Jaunais laiks, kurā ir viedokļi, kas pieļauj darbošanos vienā valdībā ar kreiso Saskaņas centru. Tas savukārt vienmēr ticis noraidīts no TB/LNNK puses. Tēvzemieši ideoloģisku tuvību ekonomiskajos jautājumos saredz ar Aigara Štokenberga Sabiedrību citai politikai. JL, PS un SCP šovasar oficiāli paziņoja par konsolidāciju ar tālejošu mērķi, iespējams, veidot kopīgu vēlēšanu sarakstu. TB/LNNK veterāns Juris Dobelis 6. oktobrī intervijā Latvijas Avīzei izteicās, ka neredz "nekādu vainu sarakstam, kurā būtu apvienojušies TB/LNNK, ZZS un VL".