Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Silvio Berluskoni atņemta juridiskā imunitāte

Itālijas konstitucionālā tiesa atņēmusi juridisko imunitāti valsts premjerministram Silvio Berluskoni, vēsta BBC News.

Tagad Berluskoni var tikt pakļauts kriminālajai vajāšanai, no kuras viņam līdz šim vairākkārt varējis izbēgt. Alfano likums, kurš nodrošināja Itālijas premjerministra neaizskaramību tika pieņemts 2008. gadā. Tagad tiesa atzina, ka likums, kas tika steidzami pieņemts pēc Berluskoni atgriešanās pie varas pagājušajā gadā, ir antikonstitucionāls.

Premjerministra pārstāvis paziņoja, ka Konstitucionālās tiesas lēmums ir politiski angažēts un Berluskoni negrasās atkāpties.

Kā iepriekš atzīmēja politiskie novērotāji, ja no Berluskoni tiks noņemta neaizskaramība, tad tiesvedība pret viņu var atsākties vismaz divās lietās. Runa ir par kukuļdošanu 600 000 eiro (420 000 latu) liela kukuļa maksāšanu bijušajam nodokļu juristam, Lielbritānijas pilsonim Deividam Milsam, par nepatiesu liecību sniegšanu divos tiesas procesos, kas notika pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

2009. gadā Milss tika atzīts par vainīgu kukuļdošanā un korupcijā, un viņam tika piespriesti 4,5 gadi cietumsoda. Pēc oficiālās versijas, jurists tiešām saņēmis kukuli par viltus liecību, taču viņš neesot zinājis no kā tieši šis kukulis bijis. Par Berluskoni neaizskaramības noņemšanu prasīja arī prokurori, kuri izmeklēja Milsa lietu.

Pateicoties Alfano likumam, tika pārtraukta izmeklēšana lietā par Berluskoni vadītā mēdiju koncerna „Mediaset” izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī mēģinājumā uzpirkt opozicionāros senatorus. Alfano likums attiecās arī uz Itālijas prezidentu un abu parlamentu spīkeriem.

Berluskoni advokāts bija brīdinājis, ka likuma anulēšanas gadījumā viņš tiks tik lielā mērā ierauts tiesvedībā, ka nespēs pienācīgi pildīt premjerministra pienākumus.

Viņam tikušas izvirzītas apsūdzības gan korupcijā, gan par izvairīšanos no nodokļiem, gan grāmatvedības dokumentu viltošanā, gan par nelikumīgu politisko partiju finansēšanu.

Lai gan 73 gadus vecais Berluskoni arī tagad iesaistīts virknē ar viņa privāto dzīvi saistītu skandālu, analītiķi bija izteikušies, ka likuma atcelšanas gadījumā viņu gaida daudz lielākas nepatikšanas.

Kā uzskata vairāki Berluskoni padomnieki imunitātes zaudēšana var novest arī pie valsts vadītāja demisijas.

Lai gan Berluskoni pēdējā laikā iekūlies vairākos skandālos, viņam parlamentā joprojām nodrošināts pārliecinošs vairākums, pateicoties aliansei ar Ziemeļu līgu - pret imigrantiem noskaņotu reģionālo partiju.