Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas bērnunamu reorganizācijas rezultātā darbinieku skaitu plānots samazināt par 80 cilvēkiem

Reorganizējot Rīgas pašvaldības sešas iestādes, kuras sniedz bērnu sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, darbu varētu zaudēt šo iestāžu 78 darbinieki.

Šobrīd šajās iestādēs strādā 347 darbinieki, bet bērnu skaits ir 345, kas nozīmē, ka darbinieku skaits ir lielāks nekā bērnu skaits, kas uzturas sociālās aprūpes iestādēs. Kurdjumovs informēja, ka galvenokārt plānots samazināt direktoru, IT speciālistu, sētnieku, virtuves strādnieku un citu darbinieku skaitu, bet pakalpojumu kvalitāte necietīšot, jo ne audzinātāju, ne sociālo darbinieku un citu speciālistu skaitu nav plānots ievērojami samazināt.

Šo iestāžu reorganizācija plānota no nākamā gada janvāra, un šobrīd zināms, ka centrālais aparāts atradīsies krīzes centrā "Marsa gatve", kur ir atbilstošas telpas administratīvo funkciju veikšanai. Šajā centrā atradīsies vienota grāmatvedības, finanšu, juridiskā, personāla un saimniecības nodaļa, taču pagaidām vēl Rīgas domes pārstāvji neatklāj, kas šo iestādi nākotnē vadīs.

Plānotais ietaupījums, reorganizējot bērnunamus, ir vairāk nekā 365 000 latu, taču kopā ar citu sociālo dienestu reorganizāciju plānotais ietaupījums nākamgad varētu būt nedaudz vairāk nekā 1 miljons latu.

Kā ziņots, Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas deputāti pagājušajā nedēļā atbalstīja bērnunamu reorganizāciju galvaspilsētā. Turpinot budžeta izdevumu samazināšanu, Rīgas pašvaldība iecerējusi reorganizēt arī galvaspilsētas bērnunamus, izveidojot vienu pašvaldības iestādi - Rīgas bērnu un jauniešu centru.

Rīgā ir sešas pašvaldības iestādes, kuras sniedz bērnu ilgstošas un īslaicīgas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pilsētas bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kā arī bērniem, kuri nonākuši krīzes situācijās.

Šādi sociālie pakalpojumi tiek nodrošināti bērnunamā-patversmē "Apīte", bērnunamā "Ilga", bērnu un jauniešu centrā "Imanta", bērnunamā "Vita", bērnunamā "Ziemeļi" un Rīgas bāreņu sociālās rehabilitācijas un atbalsta centrā "Marsa gatve".

Kā norāda Labklājības departaments, pastāvot sešām patstāvīgām pašvaldības iestādēm, ir grūtības pilnībā nodrošināt vienotu pieeju sociālā pakalpojuma sniegšanā bērniem.

Tāpat samazinās finanšu dotācijas apjoms bērnunamu darbības nodrošināšanai, līdz ar to nepieciešami pasākumi, lai saglabātu sniegtā sociālā pakalpojuma bērniem kvalitāti.

Reorganizācijas rezultātā sešu pašvaldības iestāžu vietā plānots izveidot vienu pašvaldības iestādi - Rīgas bērnu un jauniešu centru. Līdz ar to vieglāk būtu iespējams pielāgot pakalpojuma specifiku atbilstoši bērnu vajadzībām un problēmsituāciju risināšanai, norāda departaments.

Reorganizācijas mērķis ir uzlabot sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma kvalitāti, nodrošinot vienotu pieeju bērniem, kā arī samazināt administratīvos izdevumus.

Reorganizācijas rezultātā tiks saglabāts sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas personāls, samazinot administratīvo un saimniecisko darbinieku skaitu.

Centrā tiks realizēta vienota pieeja pašvaldības iepirkumiem, kas saistīti gan ar centra uzturēšanas pakalpojumiem, gan ar sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanu bērniem.

Līdzekļu ekonomija veidosies, samazinot administratīvo un saimniecisko darbinieku skaitu. Īstenojot vienotu iepirkumu procedūru, paredzama nepieciešamo uzturēšanās pakalpojumu iepirkuma cenas samazināšana.

Plānotais budžeta līdzekļu samazinājums pašvaldības 2010.gada budžeta projektā pret 2009.gada apstiprināto budžetu ir 365 863 lati jeb 15,4%. No tā uzturēšanas izdevumi samazināti par 35 541 latu jeb 4%, bet izdevumi atlīdzībai - par 330 322 latiem jeb 20,2%.

Paredzēts, ka reorganizācijas procesā tiks samazinātas 78,5 amata vienības.

Galīgais lēmums būs jāpieņem domes sēdē.