Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Starptautiskie aizdevēji Latvijā būs līdz otrdienai

Pretēji iepriekš plānotajam, pagarināta Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Eiropas Komisijas (EK) un Pasaules Bankas (PB) tehniskā misija, kas Latvijā uzturēsies vēl 5. un 6.oktobrī, liecina Finanšu ministrijas (FM) mājas lapā publicētā informācija.

Starptautiskā misija Latvijā uzturas, lai iepazītos ar valsts 2010.gada budžeta projekta sagatavošanas gaitu. Misijas laikā tiek apspriestas arī makroekonomiskās prognozes tuvākajiem gadiem. Ar SVF, EK un PB ekspertiem tiksies speciālisti no FM, Valsts ieņēmuma dienesta un Valsts kases, kā arī pārstāvji no citām nozaru ministrijām un valsts pārvaldes iestādēm, sociālie partneri, vadošie uzņēmēji, banku un privātā sektora pārstāvji.

Plānots, ka aizdevēju tehniskā pārskata misija Latvijā ieradīsies oktobra beigās, novembra sākumā.

Kā ziņots, valdība iepriekš vienojās, ka, lai veiktu budžeta deficīta samazinājumu par 500 miljoniem latu, tā izdevumi tiks mazināti par 275 miljoniem latu.

Nākamā gada valsts budžeta ieņēmumi tiek prognozēti par 351,1 miljonu latu mazāki nekā šogad.

Pēc FM prognozēm, šogad budžeta ieņēmumi būs 3,909 miljardi latu, kas veido 30,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt nākamā gada budžeta ieņēmumi tiek plānoti 3,671 miljarda latu apjomā, kas veidos 30,8% no IKP. Ja šogad valsts pamatbudžetā no nodokļu ieņēmumiem tiek plānoti 1,670 miljardi latu, tad nākamgad nodokļu ieņēmumi tiek prognozēti tikai 1,401 miljards latu. Savukārt, ja ārvalstu finanšu palīdzībā šogad plānots saņemt 525,5 miljonus latu, tad nākamgad - 776,3 miljonus latu.

Saskaņā ar grozījumiem 2009.gada valsts budžetā, Papildu saprašanās memorandu ar Eiropas Kopienu un Nodomu protokolu ar SVF, veidojot 2010.gada valsts budžetu, ir jāveic ieņēmumu palielināšana, izdevumu samazināšana 500 miljonu latu apmērā, kā arī jānodrošina, lai valsts un pašvaldību kopbudžeta deficīts nepārsniegtu 8,5% no IKP atbilstoši Eiropas Komisijas metodoloģijai.

Pēc FM prognozēm, Latvijas IKP nākamgad būs 11,916 miljardi latu. Nākamgad ekonomikas kritums būs par 4%, savukārt patēriņa cenas samazināsies par 3,5%.