Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jūrmalnieki piketēs pret izglītības sistēmas reorganizāciju

Pie Jūrmalas domes rīt, 1.oktobrī, no plkst.10 līdz plkst.13 notiks pikets pret plānoto izglītības sistēmas reorganizāciju, aģentūru LETA informēja Vaivaru pamatskolas Vecāku padomes pārstāve Jana Priedniece.

Kā pastāstīja Priedniece, piketa mērķis ir nepieļaut nedēļas sākumā Izglītības komitejas sēdē pieņemtā lēmumu projekta par Jūrmalas pilsētas pašvaldības izglītības sistēmas pilnveidošanu apstiprināšanu Jūrmalas domes sēdē.

Lēmuma projekts paredz ar nākamā gada 1.janvāri pārcelt Vaivaru pamatskolu uz Slokas pamatskolu, kas laupīs iespēju daudziem bērniem ar īpašām vajadzībām pilnvērtīgi apgūt mācību vielu.

"Vaivaru pamatskola kopš tās dibināšanas jau 13 gadus īsteno gan vispārējās izglītības, gan speciālās, gan iekļaujošās izglītības programmas. Tas nozīmē, ka vispārizglītojošās klasēs kopā ar pārējiem bērniem mācās bērni ar īpašām un speciālām vajadzībām. Šobrīd skola īsteno arī trīs speciālās izglītības programmas un skolā mācās bērni ar vieglu garīgu atpalicību, ar viegliem psihiskiem traucējumiem, ar neprecizētu garīgo atpalicību, ar kustību traucējumiem, ar redzes traucējumiem, ar disleksiju, ar pervazīviem attīstības traucējumiem, ar šizofrēniju, ar centrālās nervu sistēmas traucējumiem," skaidroja Priedniece.

Komitejas sēdē pieņemtais lēmumu projekts faktiski paredz likvidēt šo skolu. Turklāt darba grupā, kas izskatīja skolu optimizācijas plānu, netika iekļauts neviens pārstāvis no Vaivaru pamatskolas. Vēl joprojām nav skaidri norādīts, cik daudz finanšu līdzekļu ietaupīs Jūrmalas pilsēta, slēdzot Vaivaru pamatskolu, ņemot vērā, ka nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari", kas ir viens no skolas dibinātājiem, ir gatavs samazināt komunālos maksājumus, turklāt zemes īres maksu ir gatavi segt skolas bērnu vecāki, ziedojot privātos līdzekļus, minēja Priedniece.

Arī rehabilitācijas centra "Vaivari" valdes loceklis Aivars Vētra ir nobažījies par skolas audzēkņu ar īpašām vajadzībām likteni Slokas pamatskolā, uzsverot Slokas pamatskolas audzēkņu nesagatavotību sadarbībai ar bērniem, kuru vajadzības ir īpašas. "Es nekādā gadījumā neuzskatu, ka Slokas pamatskolas bērni būtu kaut kādā veidā sliktāki par Vaivaru bērniem, vienkārši - viņi ir pieraduši skolā justies un rīkoties citādi," aģentūrai LETA skaidroja Vētra, piebilstot, ka viņam būtu grūti iedomāties, kā gandrīz akls vai garīgi ierobežots bērns varētu, neapdraudot savu fizisko drošību un psiholoģisko komfortu, apmeklēt skolu kopā ar šādam pasākumam nesagatavotiem Slokas pamatskolas audzēkņiem.

Vienlaikus viņš norādījis, ka Vaivaru pamatskolas un bērnu dārza aizcelšana prom no esošās teritorijas arī mazina Eiropas ekonomiskās zonas Norvēģijas valdības atbalstītā projekta "Nacionālais daudzfunkcionālais atbalsta centrs bērniem ar īpašām vajadzībām" plānoto rezultātu efektivitāti, jo vienotas mediķu un pedagogu rehabilitācijas komandas izveide bērnu funkcionēšanas novērtēšanai un rehabilitācijai, kā arī Latvijas speciālistu apmācībai nebūs iespējama.

Kā ziņots, Jūrmalas dome rīt lems par vairāku pilsētas izglītības iestāžu likvidēšanu, apvienošanu un reorganizāciju, aģentūru LETA informēja Jūrmalas pašvaldībā.

Jūrmalas domes Izglītības un kultūras jautājumu komiteja šīs nedēļas sākumā pieņēma ieteikumus domes lēmumprojektam par pilsētas pašvaldības izglītības sistēmas pilnveidošanu, pilnībā atbalstot darba grupas sagatavotos priekšlikumus.

Komiteja ieteica uz domes sēdi virzīt lēmumprojektu, kurā paredzēta vairāku izglītības iestāžu reorganizācija, apvienošana un likvidācija, vispirms bērnudārzos atjaunojot pirmsskolas izglītības programmas un izglītības iestādes no nomātām telpām pārvietojot uz pašvaldības īpašumā esošām ēkām.