Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Šovasar ar ērču encefalītu inficējušies 72 cilvēki; bīstami 6,6% no kukaiņiem

© f64

Šovasar ērču encefalītu Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) ārstējuši 72 pacienti, bet 16 pacienti stacionārā nokļuvuši ar diagnozi "Laimas slimība". Tā liecina LIC apkopotā informācija par stacionāra darbu.

No kopumā 5705 pārbaudītajām ērcēm 377 jeb 6,6% bija inficētas ar ērču encefalītu, kas ir augstāks inficētības rādītājs nekā pērn, kad ērču inficētība sasniedza 4,3%.

Ja pacients inficējies ar ērču encefalītu, laiks no ērces piesūkšanās brīža līdz slimības izpausmei ir vidēji 7-14 dienas. Retāk inkubācijas periods ilgst divas dienas, vēl retāk - 30 dienas.

Slimība parasti sākas akūti, ar paaugstinātu temperatūru, nespēku, galvassāpēm, sāpēm kaulos, muskuļos, reiboni. Pēc 3-5 dienām slimnieka stāvoklis it kā uzlabojas, un pat aptuveni nedēļu cilvēks var justies vesels, taču drīz vien slimības pazīmes atjaunojas un kļūst izteiktākas. Ja viena trešdaļa ērču encefalīta slimnieku izārstējās pilnībā, tad pārējos gadījumos šī bīstamā infekcijas slimība saistīta ar nopietniem nervu sistēmas bojājumiem.

Savukārt izplatītākais Laimas slimības simptoms ir ādas apsārtums, kas parādās ērces piesūkšanās vietā pēc vienas līdz četrām nedēļām. Apsārtums izplatās trīs līdz piecu centimetru diametrā un pēc kāda laika pazūd.

Retāk parādās simptomi, kas liecina, ka skarta nervu sistēma, locītavas un atsevišķos gadījumos arī sirds. Šie simptomi ir zīme, ka borēlijas izplatījušās tālāk par ērces koduma vietu. Ne vienmēr pirms šīm pazīmēm ir novērojams ādas apsārtums. Nervu sistēmas traucējumu simptomi var parādīties pāris nedēļas vai mēnesi pēc ērces piesūkšanās. Tie var izpausties kā nogurums, galvassāpes, nelabums, svara zudums, neliela temperatūra vai sāpes roku un kāju locītavās, pakausī vai mugurā. Pieaugušajiem iespējama daļēja sejas paralīze.