Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Premjers: pensijas samazināt neplānojam

Pilnīgi skaidri jāpasaka, ka 2010. gadā pensiju samazināšana netiek plānota, taču, kas attiecas uz sociālo budžetu, situācija ir diezgan nepatīkama, piektdien norādīja premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL).

"Ja līdz šim sociālajā budžetā bija pārpalikums un uz sociālā budžeta rēķina tika segts valsts budžeta deficīts, bet netika sabalansēts pats valsts budžets, tagad tas ir jāatrisina," iedzīvotājiem Bauskā situāciju skaidroja premjers. Viņš arī atgādināja, ka miljards latu jeb pašlaik 850 miljonu latu lielais sociālā budžeta uzkrājums nekad nav bijis reāls, šo naudu visus iepriekšējos gadus novirzot pamata budžetam. Pašlaik sociālajā budžetā ir deficīts – uz gada beigām tas tiek plānots 206 miljonu latu apmērā, un, kā uzsver premjers, viss šis uzkrājums līdz 2012. gada pavasarim pilnībā būs izsmelts. "Turpmāk sociālā budžeta ieņēmumi veidos tikai 70 procentu no izdevumiem, līdz ar to tā ir nopietna problēma," stāsta V. Dombrovskis. Daļēji šo problēmu varētu atrisināt, ja no sociālā budžeta netiktu finansēti izdevumi, kas nepakļaujas sociālajai apdrošināšanai. Starp tiem ir vecāku pabalsti un piemaksas pie pensijām. Labklājības ministrijai uzdots piedāvāt risinājumus, kā pēc 2012. gada nodrošināt ilgtspējīgu sociālā budžeta pastāvēšanu.

Valdība pirmdien turpinās darbu pie nākamā budžeta, kad būs skaidra tās atbilde uz labklājības ministra Ulda Auguļa ziņojumu – 92,6 miljonu latu vietā sociālo budžetu var samazināt par 40 miljoniem, nosakot ierobežojumus sociālās apdrošināšanas pabalstiem. Lai arī tas pašlaik izskatās kā viens no nesāpīgākiem variantiem, jo cilvēki turpinātu sociālās garantijas saņemt un netiktu aizskarti maznodrošinātie, šāds lēmums var veicināt cilvēku vēršanos Satversmes tiesā, kas jau ir skatījusi dažādas pabalstu ierobežošanas lietas, turklāt ierobežojumus atceļot, tostarp attiecībā uz vecāku pabalstu.

"Pabalstu griestu noteikšana ir pretrunā ar nodokļu politikas veicināšanu iedzīvotājiem dalīties savos ienākumos ar valsti. Jaunajām ģimenēm ir pamats uzskatīt, ka šobrīd no valsts nav nekāda atbalsta – ne ģimenes politikas veidošanā, ne sociālajā aizsardzībā," uzskata vecāku apvienība Māmiņu klubs.