Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Piketā atgādinās par latgaļu valodas esamību

Lai Eiropas valodu dienā atgādinātu par latgaļu valodas esamību un pievērstu uzmanību tās saglabāšanai, aizsardzībai un attīstībai, rīt, 26.septembrī plkst. 9:00 pie Rīgas valsts 1.ģimnāzijas notiks pikets latgaļu valodas atbalstam.

"Kad latgaļu valodas aizstāvji vērstās pie Latviešu valodas aģentūras (LVA) darbiniekiem un piedāvāja valodu darbnīcās iepazīstināt interesentus ar un par latgaļu valodu - no LVA tika saņemta atbilde, ka "piedāvājums nāk par vēlu, jo šī gada programma ir izveidota, plakāti ir nodrukāti un informācija jau nosūtīta." Vai precīza programma un nekļūdīgi plakāti ir svarīgāki par latviešu tautas otro – latgaļu valodu? Ironiski, bet tieši no LVA reklāmām tika iegūta informācija, ka šādas valodu darbnīcas šogad būs un tāpēc latgaļu priekšlikums nāca tieši šajā un ne citā brīdī," teikts Latgales tradicionālās Kultūras centra "Latgaļu sāta" izplatītajā paziņojumā.

Eiropas Valodu dienas valodu darbnīcās "Iepazīsti valodas", kas rīt notiks Rīgas valsts 1.ģimnāzijā, būs iespēja iepazīt un apgūt spāņu, lietuviešu, igauņu, vācu, angļu, franču, grieķu, ungāru, itāļu, īslandiešu, dāņu, norvēģu, armēņu, esperanto, līvu un latviešu valodu, bet latgaļu valodai šāda iespēja tiks liegta. "Eiropas Valodu dienu rīkotāji (LVA) atkal noklusē par latgaļu valodas esamību Eiropā un Pasaulē, lai gan Valsts valodas likuma 3.punkta 4.apakšpunktā rakstīts – "Valsts nodrošina latgaliešu rakstu valodas kā vēsturiska latviešu valodas paveida saglabāšanu, aizsardzību un attīstību"," uzskata latgalieši. Atsaucoties uz šo likumu, "Latgaļu sāta" norāda, ka pasākuma organizatoriem pašiem bija jāsaprot un bija jānodrošina valodu darbnīcās arī latgaļu valodu (blakus latviešu un līvu valodām), nevis jāgaida, kad uz to norādīs kāds no malas, kurš redz, ka valsts neievēro Valsts valodas likumu un šādi pazemo latgaļu valodas lietotājus.

Piketa rīkotāji no valsts pieprasa ievērot Valsts valodas likumu un pārtraukt latgaļu valodas ignorēšanu un diskriminēšanu, kā arī noteikt valstī vienu atbildīgo iestādi vai amatpersonu, kura par latgaļu literārās valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību rūpēsies ne tikai formālos vārdos, bet arī darbos