Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Satikt Gaujas lībiešus rudens krāšņumā Turaidā

Vislabākā vieta, kur iepazīt daļu no Latvijas bagātās kultūrvēstures un vienlaikus sajust rudeni ir Turaidas muzejrezervāts.

Tā iepazīstina ar novada seno iedzīvotāju – Gaujas lībiešu – kultūras mantojumu. Lībieši Gaujas krastos saimniekojuši no 11. līdz 13. gadsimtam. Muzejrezervāts atrodas senā Turaidas lībiešu pilsnovada centrālajā daļā. Kādreiz Dainu kalns saukts par Jelgavkalnu un tā vietā bijusi Gaujas lībiešu apmetne. Savukārt Baznīckalnā, kur tagad stalti stāv Turaidas koka baznīciņa un atrodas Turaidas Rozes piemiņas vieta, agrāk apbedīti novada iedzīvotāji. Turaidas mūra pils vietā senāk slējusies lībiešu valdnieka Kaupo koka pils. Mūsdienās Gaujas lībiešus var satikt Turaidas muižas dārznieka mājā, kas atrodas pa ceļam, ejot uz viduslaiku pili. Te ikvienu muzeja apmeklētāju laipni sagaida mājas saimniece, uzposusies senlaiku tērpā, ar greznām lībiešu rotām.

Doties tālāk un iepazīt lībiešu ikdienas dzīves ritējumu un mītiskos priekšstatus vilina stabules treļļi. Daba un darbs bija lībiešu saimnieciskās dzīves pamats. Ciešā saikne ar dabas pasauli atspoguļojas arī lībiešu mītiskajos priekšstatos– seno cilvēku apziņā kokiem, akmeņiem, avotiem un citiem dabas objektiem piemita dievišķs spēks. Piemēram, lai nodrošinātu dievību labvēlību un sevis aizsardzību, lībieši nēsāja rotas ar saulīšu ornamentu, amuletus, kas gatavoti no lāča zobiem, mežacūku ilkņiem. Somugru tautām raksturīgais ūdensputna kults pārstāvēts arī lībiešu senlietās – glītajos piekariņos ar putna atveidu. Gan ar rotaslietām, gan ar citiem lībiešu gatavotiem, ievestiem un izmantotiem sadzīves priekšmetiem, darbarīkiem un ieročiem var iepazīties ekspozīcijā, kas reprezentē seno amatnieku prasmes un meistarību. Ekspozīcijā apskatāma arī bagātā Gaujas lībiešu 10.–13. gadsimta vērtīgāko priekšmetu kolekcija – sudrablietu depozīts. Depozīta priekšmeti – kaklariņķi, aproces, gredzeni, piekariņi, monētas – apliecina gan Gaujas lībiešu rotkaļu amata prasmes, gan plašos tirdzniecības sakarus ar Rietumeiropu un Skandināviju.Unikālais depozīts ir sasaiste starp pagātni un tagadni – tas muzejā nonāca 2007. gadā gluži kā Gaujas lībiešu dāvana Siguldas 800 gadu jubilejā.

Turaidas vēsturiskā centra ēkās – pieminekļos un kultūrvidē pašlaik ir iekārtotas 35 ekspozīcijas un izstādes, kas stāsta par gadu tūkstoša notikumiem Turaidā un tās apkārtnē Latvijas un Eiropas notikumu kontekstā. Ekspozīcija par Gaujas lībiešiem ir Turaidas kultūras mantojuma gadu tūkstoša stāsta senākā daļa.