Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Pieejama vakcīna pret sezonālo gripu

SIA ''Vakcinācijas dienests'' pirmais šoruden sācis iedzīvotājiem piedāvāt vakcīnu pret sezonālo gripu. Vakcīna atbilst šoziem prognozētajam sezonālās gripas paveidam. "Vakcinācija pret gripu ir svarīga katrā ziemas sezonā un šī sezona nav izņēmums. Gripa Latvijā gandrīz katru gadu sasniedz epidēmijas apmērus''. Tā brīdina dienesta vadītājs Uģis Glāzītis.

''Turklāt pastāv zināma sakarība starp A(H1N1) jeb cūku gripas vīrusu un parasto cilvēku gripas vīrusu. Tādēļ netiek izslēgts, ka sezonālās gripas vakcīna varētu sniegt kādu aizsardzību arī pret tā dēvēto cūku gripu. Taču pasaulē šai jomā vēl notiek dziļāki pētījumi”, uzsver U.Glāzītis.

Šobrīd ir labākais laiks veikt vakcināciju, neatliekot to uz brīdi, kad gripa sāks izplatīties. Gripa ir akūta, sevišķi lipīga elpošanas orgānu vīrusu infekcija, kas izplatās gaisa pilienu veidā. Īpaši apdraudēti ir bērni vecumā no 4-15 gadiem. Ar gripu Latvijā katru gadu saslimst vidēji 20 000 cilvēku. Dienests piedāvā veikt vakcināciju arī darba vietās - pieteikšanās - www.vd.lv.