Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīnā meklē nogruvumu upurus

Vakar Ķīnā turpinājās glābšanas darbi vairākās Gansu provinces pilsētās, kuras svētdien piemeklēja plūdu izraisīti zemes nogruvumi.

Agri no rīta no dubļiem izdevies atrakt kādu sievieti, taču kopējais bez vēsts pazudušo cilvēku skaits pārsniedz 1300.

AFP vēsta, ka zemes nogruvumi faktiski iznīcinājuši trīs ciematus – zemākās mājas dubļu un akmeņu vilnis ir nolīdzinājis līdz ar zemi, bet daudzstāvu namiem nodarīti ievērojami postījumi. Vismaz 127 cilvēki šajos nogruvumos gājuši bojā, taču Ķīnas varasiestādes atzinušas, ka upuru skaits strauji pieaugs – ar katru stundu samazinās izredzes dubļos atrast kādu izdzīvojušo. AP ziņo, ka sagrautas vismaz 300 ēkas, bet glābēju darbu apgrūtina pienācīgas tehnikas trūkums. Reģionam draud vēl lielāka dabas katastrofa, jo nogruvumi izveidojuši mākslīgu ezeru, kas strauji applūst. Vakar desmitiem valdības norīkotu ģeoloģu un spridzināšanas ekspertu strādāja šā mākslīgā ezera krastos ar mērķi – izveidot kādu noteci.

Svētdienas vakarā cietušo reģionu apmeklēja Ķīnas premjers Vens Žibao, kurš solīja cietušajiem, ka valdība sniegs viņiem visu nepieciešamo palīdzību, un uzmundrināja glābējus. Pavisam glābšanas darbos iesaistīti vairāk nekā 6000 ugunsdzēsēju, policistu un armijas karavīru. Vairāk nekā 45 000 cilvēku jau evakuēti, baidoties no jauniem zemes nogruvumiem un plūdiem – ūdens līmenis vairākās upēs ir cēlies par aptuveni četriem metriem. Finanšu ministrija jau paziņojusi par 500 miljonu juaņu (74 miljoni dolāru) piešķiršanu cietušajiem reģioniem. Vakar lietusgāzes Gansu provincē nedaudz pierima, taču meteorologi brīdināja, ka pēc vairākām dienām tās var atsākties ar jaunu spēku.