Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Skotu kardināls Lokerbijas lietā kritizē amerikāņus

Romas katoļu baznīcas vadītājs Skotijā Kīts O"Braiens ir paziņojis, ka amerikāņu politiķiem nav nekādu tiesību kritizēt Skotijas valdību par tās lēmumu atbrīvot par lidmašīnas uzspridzināšanu virs Lokerbijas notietāto Lībijas pilsoni, un uzsvēris, ka amerikāņiem svarīgākais ir nevis taisnīgums, bet atriebība.

Abdelbasets el Megrāhī no ieslodzījuma tika atbrīvots pagājušajā gadā, jo ārsts atzina, ka viņam ir atlicis mazāk nekā trīs mēneši, ko dzīvot (viņš gan ir dzīvs vēl joprojām). Vairākums no 270 cilvēkiem, kas 1988. gadā notikušajā spridzināšanā gāja bojā, bija amerikāņi. Tāpēc notiesātā atbrīvošana no ieslodzījuma un triumfējošā atgriešanās Lībijā izraisīja ASV sašutumu. ASV Senāta Ārlietu komisija pašlaik pēta viņa atbrīvošanas apstākļus un izvērtē arī izskanējušo versiju, ka sava teikšana šajā notikumā bijusi naftas kompānijas BP lobijam – uzņēmumam A. el Megrāhī atbrīvošana palīdzēja noslēgt līgumus ar Lībiju. Skotu politiķi un BP pārstāvji noliedz, ka pastāvētu šāda saikne.

Aicinājumam ierasties uz noklausīšanos nav atsaucies nedz Lielbritānijas bijušais tieslietu ministrs, ne Skotijas amatpersonas, un tas ASV izraisījis vēl lielāku sašutumu, raksta Reuters. Pagājušajā nedēļā četri senatori Lielbritānijas Ārlietu ministrijai nosūtīja vēstuli, kurā izteica bažas, ka šajā jautājumā Lielbritānijas tirdzniecības intereses ir izrādījušās svarīgākas nekā taisnīgums.

Kardināls K. O"Braiens, reaģējot uz ASV politiķu izteikumiem, intervijā BBC sacīja, ka ASV politiķiem šajā situācijā nevajadzētu skotus mācīt. "Mums ir apnicis, ka ASV mums lasa lekcijas par taisnīgumu, un, tā sacīdams, domāju, ka runāju daudzu, daudzu skotu vārdā."

Garīdznieks sacīja, ka valstij, kurā tiek piespriesti un izpildīti nāvessodi, nevajadzētu runāt par morāli. Viņš norādīja, ka tikai Saūda Arābijā, Ķīnā, Irākā un Irānā kopš 1976. gada izpildīts vairāk nāvessodu nekā ASV. K. O"Braiens domā, ka amerikāņu politiķiem vairāk vajadzētu skatīties uz sevi, nevis pētīt Skotijas tiesu sistēmu. "Skotijā mums ir līdzcietības kultūra – mēs vainīgos tiesājam ar gādību un līdzcietību un pilnīgi noteikti viņus nenogalinām," viņš teica. "Turpretim Amerikā un arī daudzās citās valstīs ir atriebības kultūra."

Kardināls uzsvēra, ka nekas nevar mazināt lidmašīnas uzspridzināšanas šausmas, tomēr viņam nepatīk domāt, ka amerikāņi varētu būt priecīgi par A. el Megrāhī nāvi. "Man tā nepatiktu domāt par valsti, kura tiek uzskatīta par kristīgu," teica K. O"Braiens.