Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Reģionos \ Daugavpils

Meningīts Daugavpilī izplatās kontaktu un gaisa pilienu ceļā; pieļauj arī inficēšanos ūdenī

Epidemioloģiskie dati liecina, ka lielākā daļa saslimušo ar serozo meningītu Latgalē inficējušies gan kontaktu ceļā, gan gaisa pilienu ceļā, kas ir raksturīgs enterovīrusu infekcijai, bet Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) direktore Baiba Rozentāle pieļauj iespēju, ka daži saslimuši, peldoties nepārbaudītās ūdenstilpēs.

Kā liecina LIC apkopotie dati, no maija beigām līdz 2.augustam Latgales reģionā reģistrēti 72 saslimušie ar serozo meningītu - 43 Daugavpilī, 12 Ilūkstes novadā, deviņi Daugavpils novadā, četri Krāslavas novadā, divi Aglonas novadā un pa vienam Rēzeknes un Viļānu novadā.

90% gadījumu slimo bērni un jaunieši. Saslimušo vidū 65% vīriešu un 35% sieviešu.

Rozentāle uzskata, ka efektīvāk veikt serozā meningīta pretepidēmijas pasākumus varēs gadījumā, ja tiks precizēti katra konkrētā saslimšanas gadījuma inficēšanās apstākļi, kontaktpersonas un novērtēts infekcijas izplatīšanās risks infekcijas skartajās bērnu iestādēs. It sevišķi tas būs svarīgi, sākoties mācību gadam. Šobrīd LIC laboratoriski veiktās pārbaudes liecina, ka uzliesmojums ir saistīts ar divu tipu enterovīrusiem - "Koksaki A-9" un "ECHO 30".

Lai gan Daugavpils peldvietās epidemiologu ņemto ūdens paraugu izmeklēšanas rezultāti atbilst peldūdens kvalitātes prasībām, Rozentāle tomēr pieļauj, ka daži sasirgušie, kuri peldējušies citās ūdenstilpēs, varētu būt inficējušies tieši ar to ūdenī esošajiem serozā meningīta vīrusiem. To parādīs LIC laboratorijā veikto papildus izmeklējumu rezultāti tieši enterovīrusu klātbūtnes noteikšanai ūdens paraugos.

Profesore stāstīja, ka serozo meningītu izplatībai raksturīgs periodiskums. Infektoloģijas un epidemioloģijas praksē gūtā pieredze attiecībā uz šo sezonālā rakstura saslimšanu un izplatību ļauj prognozēt, ka stiprākie saslimšanas uzliesmojumi vērojami ik pa trim četriem gadiem, un šovasar tāds varētu būt atkal.

Iepriekšējais serozā meningīta uzliesmojums Latvijā bija reģistrēts pirms četriem gadiem, kad laika posmā no augusta līdz novembrim ar serozo meningītu bija saslimuši vairāk nekā 500 iedzīvotāju. Toreiz enterovīrusu infekcija izplatījās galvenokārt Daugavpils un Rēzeknes reģionā.

Serozais meningīts ir smadzeņu apvalka iekaisums, ko izraisa dažādi vīrusi, slimība pārsvarā izplatās savstarpējo kontaktu un gaisa pilienu ceļā. Ar to var inficēties, sasveicinoties ar slimo personu vai inficēto personu, kā arī satverot kādu priekšmetu, kuru ņēmusi rokās inficētā persona. Iespējams inficēties, arī lietojot uzturā piesārņotus pārtikas produktus.

Saslimšanas gadījumos novērojama paaugstināta ķermeņa temperatūra - līdz 39 grādiem un vairāk, stipras galvassāpes, miega traucējumi, ēstgribas zudums, sejas ādas un kakla apsārtums, nespēks, bieži slikta dūša, vemšana un sāpes vēderā.

Lai izvairītos no saslimšanas, infektologi iesaka stingri ievērot roku higiēnu, uzturā lietot tikai vārītu vai fasētu ūdeni, kā arī atgādina, ka peldēties ieteicams oficiālās peldvietās, kuras tiek pārbaudītas. Ja peldvietās, kas nav noteiktas kā oficiālās peldvietas, iedzīvotāji pamana putas, atkritumus, naftas produktu plēvi, zilaļģu vai zaļaļģu masveida savairošanos vai ja šo peldvietu tuvumā mīt liels skaits ūdens putnu, vai ja peldvietu tuvumā ir notekūdeņi, tad šādas ūdenstilpes vēlams peldēm neizmantot.