Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Jau drīzumā mēģinās pārdot "Citadele banku"

© f64

Visticamāk, jau pavisam drīz sāksies pirmais jaunizveidotās AS "Citadele banka", kurā pārnesti AS "Parex bankas" labie aktīvi, pārdošanas mēģinājums, šodien preses konferencē norādīja "Citadele bankas" valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons.

Viņš sacīja, ka bankas pārdošanas stratēģiju izstrādās pieaicinātais konsultants "Nomura International". Stratēģijas izstrāde tuvojoties noslēgumam, un šo pārdošanas modeli jau drīzumā varētu apstiprināt arī valdība, jo par to jau ir panākta principiāla skaidrība.

"Nav spiediena banku pārdot pēc iespējas ātrāk," uzsvēra Jākobsons, piebilstot, ka gadījumā, ja pirmajā pārdošanas mēģinājumā piedāvājumi nebūs labi, "Citadele banka" turpinās strādāt līdzšinējā akcionāru sastāvā.

Savukārt "Parex bankas" pārdošanas process varētu ilgt vairākus gadus, jo "pārdot 700 miljonu latu kredītportfeli nav nieka uzdevums, bet ilgs un smags darbs", atzina Jākobsons. Viņš uzsvēra, ka ir jāatceras, ka globālajā finanšu krīzē nav cietusi tikai "Parex banka", bet arī citas bankas visā pasaulē.

"Parex bankas" padomes priekšsēdētājs Maikls Borks uzsvēra, ka, runājot par bankas daļu pārdošanu, ir jāskatās situācija starptautiskajā tirgū. Viņš arī uzsvēra, ka bankas vadībai ir jābūt drošai, lai dabūtu maksimālo iespējamo cenu par "Parex banku". "Mēs esam profesionāļi un nesteigsimies pārdot banku kādiem jaukiem cilvēkiem," atzīmēja Borks, apgalvojot, ka bankas vadība nodrošinās, lai pārdošanas process noritētu caurredzami, un nodrošinās valsts ieguldīto līdzekļu atdošanu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar AS "Parex banka" padomes 30.jūlija sēdes lēmumu par jauno bankas valdes priekšsēdētāju kļuvis Kristofers Džons Gviljams.

Valdē darbosies arī Solvita Deglava un Jurijs Adamovičs. Valde savu darbu sākusi jau 1.augustā.

Jau ziņots, par "Parex bankas" padomes priekšsēdētāju pagājušajā nedēļā ievēlēts līdzšinējais "Parex bankas" padomes priekšsēdētāja vietnieks Maikls Borks, tāpat padomē ievēlēti Sarmīte Jumīte, Vladimirs Loginovs un Meri Elena Kolinsa.

Aizvadītajā naktī noslēdzās AS "Parex banka" sadalīšanas posms un darbu sākusi AS "Citadele banka", kurā ir pārnesti visi labie finanšu aktīvi.

Daļa no valsts "Parex bankā" ieguldītajiem 692 miljoniem latu paliks vecajā jeb tā dēvētajā sliktajā bankā, bet 230 miljoni no šīs summas nonāks jaunajā jeb labajā bankā - 100 miljoni no valsts noguldītās naudas kļūs par akciju kapitālu, bet 130 miljoni tur paliks noguldījumu veidā. Iepriekš tika restrukturizēti arī klientu noguldījumi "Parex bankā", kuriem bija saistoši FKTK noteiktie saistību izpildes ierobežojumi 205 miljonu eiro (144 miljonu latu) apmērā. Šo noguldījumu restrukturizācijas pabeigšana ļāva "Citadelei" sākt darbību bez jebkādiem ierobežojumiem.

Jau ziņots, ka 2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo AS "Parex banka" un par diviem latiem iegādājās bankas kontrolpaketi.