Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Izsludināts Elektronisko mediju likums

Valsts prezidents Valdis Zatlers ir izsludinājis Saeimas pārstrādāto Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, liecina trešdienas publikācija laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Likums stāsies spēkā pēc 14 dienām un Latvija izvairīsies no Eiropas Komisijas pārkāpuma procedūras par Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas laicīgu neieviešanu.

Jau vēstīts, ka Saeima pagājušajā nedēļā pieņēma pārstrādāto Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, daļēji novēršot Zatlera iebildumus, ko viņš pauda, jūnijā nosūtot likumu otrreizējai caurlūkošanai.

Saeima atbalstīja atbildīgajā Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā apstiprināto redakciju, ka ne tikai nacionālo, bet arī reģionālo televīziju programmā vismaz 40% no Eiropas audiovizuālo darbu raidlaika jābūt valsts valodā. Saeima nolēma šajos procentos neieskaitīt spēles, reklāmu un TV veikalu, taču arī svītroja iepriekš noteikto valodas ierobežojuma attiecināšanu uz "prime time" jeb skatītāko laiku vakarā.

Arī uz reģionālajiem elektroniskajiem medijiem attiecināja normu, ka to veidotajās programmās vismaz 65% no visiem raidījumiem jābūt valsts valodā un tiem jāaizņem vismaz 65% no raidlaika. Tāpat likumā tika saglabāts formulējums, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome ne vairāk kā 15% no sabiedriskā pasūtījuma "var konkursa kārtībā nodot"arī komercmedijiem.

Jau ziņots, ka prezidents nodeva Saeimai otrreizējai caurlūkošanai pirms Jāņu brīvdienām pieņemto Elektronisko mediju likumu, norādot, ka tā regulējums nav pilnīgs, un jau otrajā dienā pēc likuma pieņemšanas tika saņemti vairāki iebildumi pret tā saturu. Viņš arī norāda, "ka, izskatot likumprojektu "Elektronisko mediju likums" 3.lasījumā, tika atbalstīti vairāki atbildīgās Saeimas komisijas iepriekš noraidīti priekšlikumi, radot pretrunas vairākās likuma normās".