Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Zemesgrāmatu nodaļā vairs nav nepieciešams iesniegt izziņu par nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu

No 2010. gada 1. jūlija stājušies spēkā grozījumi likumā Par nekustamā īpašuma nodokli, kas paredz, ka zemesgrāmatu nodaļas kompetencē ir tiešsaistes datu pārraides režīmā pārliecināties par nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu.

Likums Par nekustamā īpašuma nodokli, nosaka, ka gadījumos, ja īpašumu atsavina vai dāvina, zemesgrāmatā īpašnieka maiņu var reģistrēt pēc tam, kad ir nomaksāts nodokļa pamatparāds, soda nauda un nokavējuma nauda, kā arī veikts nodokļa maksājums par taksācijas gadu, kurā notiek īpašnieka maiņa.

Līdz šim, lai nostiprinātu īpašuma tiesības, papildus nostiprinājuma lūgumam un Zemesgrāmatu likumā noteiktajiem pievienojamiem dokumentiem, darījuma pusēm zemesgrāmatā bija nepieciešams iesniegt arī pašvaldības izsniegtu izziņu par nekustamā īpašuma nodokļa samaksu.

Pateicoties jaunajai kārtībai, ar šā gada 1.jūliju, veicot darījumu ar nekustamo īpašumu, personām nav jāvēršas pašvaldībā, lai saņemtu izziņu, tā ietaupot līdzekļus, kā arī saīsinot laiku, kas nepieciešams īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā.

Ogres zemesgrāmatu nodaļas priekšniece Inese Punte saka: "Lai arī sistēma tikko sākusi darboties, uzskatu, ka tā atvieglo gan zemesgrāmatu nodaļu darbu, gan padara vienkāršāku nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu, veicot darījumus ar savu nekustamo īpašumu.

Atgādinu, ka veicot darījumus ar nekustamo īpašumu (arī dāvinot), īpašniekam nekustamā īpašuma nodoklis jāsamaksā par visu kalendāro gadu, savukārt jaunais īpašnieks sāk maksāt nekustamā īpašuma nodokli ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību iegūšanas.

Pagaidām sistēma vēl tiek apgūta un pašvaldības ne visos gadījumos spēj sniegt informāciju zemesgrāmatai tiešsaistes režīmā, taču šādas sistēmas ieviešana ir kārtējais solis, lai samazinātu administratīvo slogu personām, veicot darījumus ar nekustamo īpašumu."

Jaunā kārtība noteic formu, kādā zemesgrāmatu nodaļa pārliecinās par nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu. Ar to netiek atcelts likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktais un zemesgrāmatu nodaļas pienākums ir pārliecināties par nekustamā īpašuma nodokļa parāda neesamību. Līdz ar to gadījumos, kad zemesgrāmatu nodaļa nevarēs tiešsaistes datu pārraides režīmā pārliecināties par nekustamā īpašuma nodokļa parāda neesamību, nodokļa maksātājam būs jāvēršas pašvaldībā, lai saņemtu izziņu par parāda neesamību. Šādi gadījumi iespējami, piemēram, ja pašvaldība nebūs veikusi nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu personai, vai, ja nekustamā īpašuma īpašnieks nebūs nomaksājis nodokli par visu kalendāro gadu.