Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Novembrī un decembrī neatliekamā palīdzība būs tikai par maksu [papildināts]

© f64

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības rīcībā nonākusī informācija liecina, ka Latvijas slimnīcas saņēmušas rakstisku brīdinājumu par valsts finansējuma pārtraukšanu pēc 31.oktobra.

Tas nozīmē, ka novembrī un decembrī arī neatliekamā medicīniskā palīdzība būs tikai par maksu.

Šodien Vita Lipska, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības biroja administratore izplatījusi paziņojumu, brīdinot par kristisku situāciju veselības aprūpes nozarē.

Lai novērstu situāciju, kas ir pretrunā ar Satversmi, arodbiedrība aicina valsts augstākās amatpersonas nekavējoties enerģiski rīkoties un piešķirt veselības aprūpei papildus finansējumu. Lēmumu par papildus finansējuma nepieciešamību veselības aprūpei šogad jau pieņēmusi Nacionālā Trīspusējās sadarbības padome. Ja būs nepieciešams, LVSADA ir gatava atkārtoti sniegt tās rīcībā esošo informāciju par vēlamo papildus finansējuma apjomu un avotiem.

Veselības ministrijā nra.lv apstiprināja, ka šobrīd naudas novembrim un decembrim tiešām nav. Ministrijas pārstāve Egita Pole gan uzsvēra, ka finanšu problēmas, par kurām runā LVSADA, attiecas uz neatliekamās palīdzības sniegšanu slimnīcās. Neatliekamās palīdzības dienestam un tām brigādēm, kas vēl nav šajā dienestā, ir atsevišķs līgums par finansējumu. „Tādējādi neatliekamās palīdzības brigāžu apmaksai finansējums nosacīti pietiek, jo tā bija viena no tām jomām, kur mēs nemazinājām, pasakot, ka brigādēm jābūt,” skaidroja E.Pole.

Runājot par neatliekamo palīdzību slimnīcās, viņa arī norādīja, ka, lai arī naudas pagaidām nav, vēl nevar galvot, ka novembrī un decembrī tās arī nebūs. Pašlaik notiekot intensīvas sarunas starp Veselības ministriju un Finanšu ministriju par papildus finansējumu. Kamēr rit sarunas, jaunajos līgumos iepretim gada pēdējo divu mēnešu finansējumam nulles ierakstītas, jo ministrija nevarot slēgt līgumu par finansējumu, kura reāli šajā brīdī nav. „Mēs nevaram uzņemties lielākas saistības, kā mums atļauj budžets,” sacīja E.Pole un tas izskaidrots arī slimnīcu vadītājiem. Pagaidām gan nav arī ziņu, kad būs skaidrība par papildus finansējumu veselības aprūpei un cik liels tas varētu būt.