Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Likums neļauj publiskot pārkāpumus izdarījušo ēdināšanas uzņēmumu vārdus

Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) nebūtu nekas iebilstams pret higiēnas noteikumus pārkāpušo sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu un veikalu nosaukumu publiskošanu, taču to neatļauj Latvijā spēkā esošie normatīvie akti, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

Marčenkova norādīja, ka normatīvie akti atļauj publicēt tikai to uzņēmumu nosaukumus, kuri pieļāvuši "būtiskus pārkāpumus, kas rada tiešus draudus patērētāju veselībai un var to nopietni ietekmēt". Publiskot pārkāpējus drīkst tikai tad, ja pārtikā pēc pārbaudes atklātas kaitīgas vielas vai tā satur patogēnos mikroorganismus.

"Ja mēs publiskojam pārkāpēju nodarījumus, pierādījumiem jābūt dzelžainiem, pretējā gadījumā riskējam ar iespēju, ka uzņēmējs mūs iesūdzēs tiesā, un tad izdevumus nāktos segt no valsts budžeta," sacīja Marčenkova.

PVD pārstāve atzina, ka dažās Eiropas valstīs, piemēram, Lielbritānijā un Īrijā, attiecīgie dienesti savās mājaslapās regulāri publicē higiēnas normas pārkāpušo veikalu un ēdinātāju nosaukumus, savukārt ASV darbojas sistēma, saskaņā ar kuru pārbaudītāji atzīmē atbilstības vai neatbilstības, krājot punktus A, B un C kategorijās, un informācija par piešķirto kategoriju tiek izvietota skatlogā. "Ja uzņēmumam ir C kategorija, tam labāk iet garām ar līkumu," sacīja Marčenkova.

Viņa arī norādīja, ka iniciatīvai mainīt normatīvos aktus būtu jānāk no patērētājiem. "Tomēr tas nozīmē īpašas darba grupas veidošanu, kuras lielākā problēma būtu izstrādāt kritērijus, pēc kuriem tiktu vērtēta pārkāpuma nozīmība, nevis šķirot pēc principa balts vai melns," sacīja Marčenkova.

Kā ziņots, šodien PVD publiskoja pārbaužu rezultātus jūlijā, saskaņā ar kuriem atklājies, ka higiēnas prasības neievēro aptuveni divas trešdaļas pārbaudīto tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu.

Higiēnas prasības neievēroja 65,9% tirdzniecības un 68% sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu, savukārt temperatūras režīmi tika pārkāpti 22,7% tirdzniecības un 11,5% sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. Pārbaudītajos uzņēmumos produktu derīguma termiņi netika ievēroti 6,7% gadījumu.

PVD inspektori 77 gadījumos pārtikas izplatīšanas uzņēmumiem piemērojuši naudas sodus kopumā par 4145 latiem.