Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Ekonomika

Arī SVF atbalsta kārtējā aizdevuma daļas sniegšanu Latvijai

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) valde šodien ASV ir apstiprinājusi jauno Latvijas valdības nodomu vēstuli par turpmākajiem pasākumiem ekonomikas stabilizēšanai.

Apstiprinot vēstuli, SVF valde oficiāli izlēma starptautiskā aizdevuma programmas ietvaros piešķirt Latvijai nākamo aizdevuma daļu 105,8 miljonu eiro (74,36 miljonu latu) apmērā, liecina SVF izplatītā informācija.

Latvijas Nodomu vēstuli SVF no Latvijas puses parakstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), finanšu ministrs Einars Repše (JL), Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Irēna Krūmane.

Ņemot vērā, ka Latvijas ekonomikā tiek novērota situācijas uzlabošanās, kā arī tika nodrošināta pietiekama finanšu rezerve Valsts kasē, pārskata misijas ietvaros starptautiskie aizdevēji konceptuāli ir saskaņojuši, ka starptautiskās finanšu aizņēmuma programmas gaitā Latvija izmantos tikai institucionālo aizdevēju - SVF, Eiropas Komisijas un Pasaules Bankas - līdzekļus. Finansējums, kas bija plānots no Eiropas valstīm, tiks lietots kā kredītlīnijas, Latvijai no šīm valstīm naudu aizņemoties tikai vajadzības gadījumā.

Tādējādi līdz 2011.gada beigām no pieejamā 7,5 miljardu eiro lielā aizdevuma tiktu izmantoti ap pieciem miljardiem eiro (ap 3,5 miljardiem latu).

Pieejamos līdzekļus saskaņā ar noslēgtajām vienošanām paredzēts izmantot valsts budžeta vispārējās finansēšanas nodrošināšanai, t.i., valsts budžeta deficīta un aizdevumu finansēšanai, valsts parāda pārfinansēšanai. Programma ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz turpināt Latvijā stingru fiskālo politiku un veikt strukturālās reformas, lai pēc iespējas ātrāk atgrieztos uz ekonomikas izaugsmes ceļa.

LETA jau ziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) Ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns vakar parakstīja jauno Papildu saprašanās memorandu starp ES un Latviju, kas nepieciešama kārtējā aizdevuma daļas saņemšana.

Saskaņā ar starptautiskā finanšu aizņēmuma programmas maksājumu grafiku Latvija no Eiropas Komisijas (EK) septembrī saņems nākamo maksājumu 200 miljonu eiro (140 miljonu latu) apmērā.

Jau ziņots, ka 8.jūnijā valdība apstiprināja kārtējo vienošanos ar aizdevējiem. Vienošanās teksts ir slepens.

Kā iepriekš skaidroja Dombrovskis, Latvija šogad no starptautiskajiem aizdevējiem plāno aizņemties 400 miljonus eiro (280,8 miljonus latu).