Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Transportlīdzekļu vadītāju veselība būs jāpārbauda rūpīgāk

Lai pārņemtu Direktīvas par vadītāju apliecībām, Ministru kabineta noteikumos par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem tiks iestrādātas konkrētākas prasības ārstniecības iestādēm, kas novērtēs personu veselības stāvokli.

Noteikumu grozījumos precizēts transportlīdzekļu vadītāju medicīnisko pretindikāciju (veselības problēmas, kas neļauj personai vadīt transportlīdzekli) apraksts epilepsijas lēkmju, samaņas un apziņas traucējumu, cukura diabēta un redzes traucējumu gadījumos.

Izstrādātie grozījumi neietekmē veselības pārbaužu periodiskumu. Jaunais regulējuma projekts attiecas uz ārstniecības personām, kas veic transportlīdzekļu vadītāju un personu, kas vēlas iegūt vadīšanas tiesības, veselības pārbaudes. Tas nozīmē, ka tuvākajā nākotnē attiecīgajam medicīnas personālam būs rūpīgāk jāveic iepriekš minēto personu veselības pārbaudes.

Šādas izmaiņas paredz 15.jūlijā Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi 2008. gada 5.februāra Ministru kabineta noteikumos "Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par veselības pirmstermiņa pārbaudes izdevumu segšanas kārtību". Lai jaunie grozījumi stātos spēkā, tiem jāgūst atbalsts arī Ministru kabineta sēdē.

Ar visu noteikumu grozījumu tekstu var iepazīties valdības mājaslapā.

Jau iepriekš ziņots, ka tuvākajā nākotnē nebūs nepieciešama ārstniecības iestāžu izsniegta medicīniskā uzziņa un atzinums par veselības pārbaudi. Tā vietā ārstniecības iestādes attiecīgo informāciju par personas veselības stāvokli ierakstīs tikai transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. To paredz Ceļu satiksmes likuma grozījumi, kas šogad 10.jūnijā izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, bet vēl nav stājušies spēkā.