Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Karstums pārbauda Latvijas izturību

© Daiga Kalniņa

Latviju svelmainos apskāvienos turpina turēt mūsu klimatiskajai zonai netipisks un ieildzis karstums, jau vairākas dienas sasniedzot un pārsniedzot +30 grādus pēc Celsija. Tas ietekmē gan darbu, gan atpūtu.

SIA Jēkabpils pakalpojumi valdes priekšsēdētājs Gunārs Spalis Neatkarīgajai stāsta, karstais laiks būtiski ietekmē uzņēmuma darbu. Vispirms tas skar lielu daļu strādnieku, kuri savus pienākumus veic zem klajas debess, tiešos saules staros uz ielas. Tiem nācies mainīt darba laiku. Viņu vidū Jēkabpils pakalpojumu strādnieki, kuri ik dienu sausuma dēļ laista pilsētas apstādījumus, darbu sāk jau četros no rīta un ap pulksten 11, iestājoties svelmei, darbu jau beidz. Savukārt uzņēmuma celtnieki un asfaltēšanas darbu veicēji paši piekrituši, ka tiek piešķirtas bezalgas brīvdienas, jo karstuma dēļ uz ielas nespēj strādāt un jūtas noguruši.

Kopš karstā laika iestāšanās, sevišķi brīvdienās, valstī ievērojami pieaudzis to cilvēku skaits, kam nepieciešama neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu palīdzība. Izsaukumi pārsvarā ir saistīti ar ilgstošu uzturēšanos saulē, tāpēc pacienti sūdzas par sāpēm vēderā, sliktu dūšu, vājumu, paaugstinātu temperatūru, saules radītiem apdegumiem. Lai atvēsinātos, mediķi aicina izmantot vēsu dušu vai vannu, bet uzturā aicina lietot aukstus ēdienus, it īpaši salātus un augļus, kas satur daudz ūdens.

Jēkabpils rajona centrālās slimnīcas neatliekamās palīdzības dienesta dispečere Valda Rubiķe Neatkarīgo informē, ka karstums izsaukumu skaitu ietekmējis nav un cilvēki atrod iespējas, kā sadzīvot ar netipiskajiem laika apstākļiem, lai gan vairāk ir to pacientu, kuriem tiek konstatēta sirds aritmija. Savukārt ievērojami pieaudzis ērču upuru skaits. Tās piesūcas gan maziem, gan lieliem. Ērču un citu insektu šogad ir ievērojami vairāk nekā citkārt, secina V. Rubiķe. Piemēram, 13. jūlijā Jēkabpils slimnīcā pēc palīdzības vērsušies vecāki, jo viņu divgadīgajam dēlam bija piesūkušās divas ērces.

Bieži iedzīvotāji gūst arī traumas, atpūšoties pie ūdens. Tā aizvadītajā nedēļas nogalē Aknīstē, lecot no tiltiņa ūdenī, 19 gadus vecs puisis pret akmeni sasitis galvu un nogādāts slimnīcā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigādes Jēkabpils daļas komandieris Miervaldis Tomiņš Neatkarīgajai norādīja, ka pagaidām VUGD izsaukumus Jēkabpils apkārtnē svelmainais laiks būtiski nav ietekmējis. "Ja karstums turpināsies, var sākt degt meži, jo tie ir ogotāju pilni. Ja mežos ir cilvēki, tad arī uguns tiem iet pa pēdām," piebilda M. Tomiņš.