Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Preiļu slimnīcā veido pansionātu

Preiļu slimnīcas terapijas nodaļā pirmajā stāvā darbu sākusi jauna pašvaldības iestāde – Preiļu novada pansionāts Preiļi. Pašlaik bijušajās slimnīcas telpās pilnā sparā rit remontdarbi, lai no 5. jūlija Preiļu pansionātā varētu izmitināt pirmos iemītniekus.

Līdz šim Preiļu pilsētas un novada iedzīvotāji, kuriem bija nepieciešama pansionāta aprūpe, tika nosūtīti ārpus novada teritorijas un izmitināti Salenieku pansionātā Aglonā, jo Preiļos pansionāta nekad nav bijis, Neatkarīgajai stāsta Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Paegle.

Preiļu novada domes deputāti, diskutējot par savu iedzīvotāju uzturēšanos valsts un citu novadu pansionātos, secinājuši, ka izdevīgāk līdzekļus atstāt pašvaldībā un Preiļos veidot savu novada pansionātu, pielāgojot tam Preiļu slimnīcas telpas, no kurām daļa ir atbrīvotas sakarā ar budžeta līdzekļu samazinājumu un vairāku slimnīcas nodaļu slēgšanu.

M. Paegle norāda, ka pēdējais piliens bijis tas, ka palielinās pakalpojumu cenas citu pašvaldību pansionātos, kuros uzturas Preiļu novada iedzīvotāji. Līdz šā gada 1. aprīlim Aglonas novada Salenieku pansionātā par katru ievietoto personu pašvaldība maksāja 50 latu mēnesī, bet tagad par katru personu Salenieku pansionātā un Aglonas lauku slimnīcā jāmaksā 140–150 latu mēnesī.

Būtiski ir tas, ka pašvaldība ietaupīs budžeta līdzekļus, savukārt jaunais pansionāts saviem klientiem sociālās aprūpes pakalpojumus piedāvās tuvāk dzīvesvietai.

"Sociālā dienesta darbinieki ir runājuši ar katru no 15 Salenieku pansionātā ievietotajiem Preiļu novada iedzīvotājiem, un visi viņi ir izteikuši vēlmi uzturēties tuvāk savai bijušajai dzīvesvietai. Jau pirmajā brīdī vecie ļaudis izteikuši vēlmi no Aglonas doties uz Preiļiem tuvāk pie saviem radiem un paziņām, kuri tur viņus varēs biežāk apmeklēt," stāsta M. Paegle, piebilstot, ka jau zināms – nākotnē palielināsies vecu, nevarīgu un vientuļu cilvēku skaits, kuriem būs nepieciešami aprūpētāji.