Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pētīs problēmas, kas saistītas ar šķīrējtiesu darbību Latvijā

Vasaras beigās Tieslietu ministrija (TM) organizēs vairākas diskusijas, lai turpinātu apzināt un aktualizēt šķīrējtiesu darbību regulējošos problēmjautājumus, aģentūru LETA informēja TM preses pārstāve Laura Pakalne.

Par šādu diskusiju nepieciešamību speciālisti vienojās šonedēļ notikušajā apspriedē par iespējamiem grozījumiem Civilprocesa likumā attiecībā uz šķīrējtiesām. Šajās sarunās piedalījās dažādu augstskolu mācībspēki, pastāvīgo šķīrējtiesu tiesneši, vispārējās jurisdikcijas tiesu tiesneši, zvērināti advokāti un praktizējoši juristi, tostarp arī kredītiestāžu pārstāvji un citas ieinteresētās personas.

Šonedēļ notikušās diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka jautājumi par šķīrējtiesu darbības regulēšanu patlaban ir aktuāli un nepieciešams uzlabot ar tiem saistīto normatīvo regulējumu, kā arī pārskatīt un pilnveidot pastāvīgo šķīrējtiesu darbības uzraudzības mehānismus un šķīrējtiesu nolēmumu kvalitātes uzraudzības jautājumus.

Sarunās arī tika uzsvērts, ka jāstiprina "ad hoc" šķīrējtiesu loma Latvijā. Tās ir speciālas šķīrējtiesas, kas reģistrētas tieši konkrētu strīdu izšķiršanai, paskaidroja Pakalne.

Šķīrējtiesu darbību regulējošo problēmjautājumu apzināšana un aktualizēšana tiks turpināta TM organizētās diskusijās vasaras beigās, par kuru rezultātiem ministrija sola informēt atsevišķi.