Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

"Future Shorts" atklāj jauno sezonu ar plašu starptautisku īsfilmu izlasi

Sākot ar jūliju, īsfilmu tīkla "Future Shorts" pasākumi atgriežas Latvijā.

Vasaras programma vedīs skatītājus aizraujošā ceļojumā visapkārt pasaulei, iepazīstinot ar Malaizijas tradicionālo virtuvi, filipīniešu ikdienu un izklaidēm, Madagaskaras tautas tradīcijām, zviedru dīvainībām un daudz ko citu. Visu šo varēs redzēt īsfilmu skatēs Rīgā un citur Latvijā, sākot ar atklāšanas seansu 9.jūlijā, kas notiks Spīķeru koncertzālē.

Jaunākajā programmā uzzināsim interesantus faktus par dzīvi un tradīcijām tālās aizjūru valstīs. Īsfilmā "Madagascar" (2009) tās autors - režisors Bastjens Dubuā (Bastien Dubois) - atdzīvina savas atmiņas košās skicēs un ainavās, ļaujot skatītājiem iepazīt tradicionālo kaulu griešanas rituālu. Bastjena Dubuā animācijas filma ar panākumiem piedalījusies virknē vērienīgu festivālu, tostarp saņēmusi galveno balvu Otavas Starptautiskajā animācijas filmu festivālā. Tikmēr īsfilmas "Rojak" (2009) autori iepazīstina skatītājus ar Malaizijai raksturīgā ēdiena - rojaka - pārdevēja dzīvi un skatījumu uz šīs tālo austrumu valsts daudzpusīgo sabiedrību.

Animācijas filmas "Future Shorts" vasaras programmā piesaista uzmanību ar neparastiem mākslinieciskiem paņēmieniem. Populārās amerikāņu folkroka grupas "Grizzly Bear" veidotajā mūzikas klipā dziesmai "Ready, Able" (2010) māksliniece Alisona Šulnika (Allison Schulnik) ar krāsainu plastilīnu atdzīvinājusi video varoņu gaitas. Animācijas filmā "Heartstrings" (2009) jaunais režisors Rianons Evanss (Rhiannon Evans) ķeras pie omulīgās vilnas, lai radītu siltu noskaņu savā darbā. "Heartstrings" īsais stāsts par mīlestību ieguvis 14 balvas dažādos festivālos visā pasaulē, ka arī godam nopelnījis nomināciju Lielbritānijas nozīmīgākajā animācijas filmu festivālā studentu darbu kategorijā.

Kā jau ierasts, skatītāju uzmanībai "Future Shorts" ikreiz piedavā arī vietējo režisoru jaunākos darbus. Šoreiz tā būs 2009.gadā uzņemtā Oskara Moroza īsfilma "Daudz laimes, Sofka!". Filmas titulvaronei ir sapnis par savu friziersalonu, bet, kad drauga uzdavinātā lampa tiek nolaupīta, šķiet, ka tas nekad nevarās piepildīties, un Sofka ir gatava uz visu, lai atgūtu šo savas laimīgās nākotnes simbolu.

Jau piekto gadu pēc kartas "Future Shorts" turpina darbību Latvijā, piedavājot baudīt īsfilmu seansus visplašākai auditorijai Rīgā, ka arī citās Latvijas pilsētās - Liepājā, Ventspilī, Jūrmalā. Šogad "Future Shorts" tīklam pievienojas arī jaunas reģionu pilsētas - Talsi un Valka.