Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Domnieki atbalsta plānu trokšņu samazināšanai Rīgā

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti šodien atbalstīja un virzīja tālākai izskatīšanai saistošo noteikumu projektu par rīcības plānu trokšņa samazināšanai galvaspilsētā.

Eiropas Parlaments un Padome ir uzdevusi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsētām, kurās ir vairāk nekā 250 000 iedzīvotāju, veikt vides trokšņa stratēģisko kartēšanu un izstrādāt rīcības plānu vides trokšņa samazināšanai tuvākajiem pieciem gadiem un laika periodam līdz 2019.gadam.

Mājokļu un vides departaments ir izvēlējies četrus visneatliekamākos pasākumus, kuri pašvaldībai tuvāko piecu gadu laikā jāīsteno 12 vietās Rīgā. Būs nepieciešams samazināt tramvaju kustības ātrumu atsevišķos posmos, vajadzēs izbūvēt prettrokšņa ekrānus, izveidot troksni slāpējošus stādījumus un divos posmos izmainīt esošās ielas ģeometriju.

Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš (ZZS) pieļāva, ka jauno un klusāko zemās grīdas tramvaju ieviešanas dēļ tramvaju kustības ātruma samazināšanu varētu arī neveikt.

Laika periodā līdz 2015.gadam valsts AS "Latvijas Dzelzceļš" jārealizē trīs pasākumi - vilcienu kustības ātruma precizēšana un samazināšana, troksni slāpējošu ekrānu izbūve un stādījumu izveide gar dzelzceļa līniju - 27 vietās.

Mājokļu un vides departaments iesaka finansiāli ietilpīgāko pasākumu - esošo mājokļu skaņas izolācijas īpašību uzlabošanu kopskaitā 164 mājokļiem Rīgā realizēt laika periodā no 2015. līdz 2019. gadam. Rīgas pašvaldībai jāuzlabo fasāžu skaņas izolācijas īpašības 39 pašvaldības īpašumā esošiem mājokļiem. Pārējie nami ir fizisku un juridisku personu, kā arī valsts īpašumā.

AS "Latvijas Dzelzceļš" laika posmā no 2015. līdz 2019.gadam divās vietās jānodrošina maģistrālo sliežu ceļu pārbīde - attālināšana no mājokļiem.

Rīgas pašvaldības kompetencē esošo pasākumu īstenošanai nepieciešamais finansējums ir 30,14 miljoni latu. Līdz 2015.gadam realizējamo pasākumu izmaksas ir 2,4 miljoni latu, bet līdz 2019.gadam - 27,75 miljoni latu. Daļai no pašvaldības kompetences pasākumiem rīcības plānā īstenošanas izmaksas nav noteiktas.

Saistošie noteikumi par rīcības plānu trokšņa samazināšanai jāpieņem Rīgas domes sēdē.