Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēla mazinās Gazas blokādi

Izraēla ir nolēmusi atvieglināt Gazas joslas sauszemes robežas blokādes režīmu, nosakot, kādas preces tur drīkst ievest, tomēr jūras robeža šai teritorijai arī turpmāk būs slēgta.

Divas dienas ilgušā apspriedē nolemjot par Gazas joslas blokādes mazināšanu, Izraēlas valdība ir apstiprinājusi to preču sarakstu, kuras turpmāk drīkstēt ievest palestīniešu kontrolētajā teritorijā. Sarakstā ir visu veidu ēdieni, rotaļlietas, rakstāmpiederumi, matrači un dvieļi, kā arī virtuves piederumi. Izraēlas valdības izplatītajā paziņojumā teikts, ka ministri ir vienojušies "liberalizēt sistēmu, pēc kuras Gazas joslā tiek ievestas civilās preces, un paplašināt civiliem starptautiskā uzraudzībā esošiem projektiem paredzēto preču plūsmu". Tas, ka šim lēmumam bija nepieciešamas divas dienas, parāda, ka Izraēlas valdībā par blokādes mazināšanu ir daudz skeptiķu, vēsta BBC.

Tomēr arī turpmāk teritorijā privātpersonas nedrīkstēs ievest būvmateriālus, kas palestīniešiem ir nepieciešami pirms pusotra gada notikušajā karā izpostīto māju atjaunošanai. Izraēla domā, ka cementa un citu būvmateriālu neierobežota ievešana joslā palīdzētu islāma kaujiniekiem atjaunot militāro infrastruktūru, tāpēc šos materiālus drīkstēs ievest tikai ANO atbalstītu celtniecības projektu vajadzībām.

Eiropas diplomāti ir norādījuši, ka sadarbībā ar sūtni Tuvajos Austrumos Toniju Blēru izstrādātais plāns aicināja Izraēlu atteikties no principa, ka tiek sastādīts saraksts ar atļaujamām precēm, tā vietā sastādot aizliedzamo preču sarakstu un atļaujot visas pārējās, ziņo Reuters. T. Blērs pārstāv Tuvo Austrumu četrinieku – ASV, Eiropas Savienību, ANO un Krieviju, kas kopīgi strādā, lai panāktu mieru šajā reģionā.

Savukārt Gazas joslu kontrolējošā grupējuma HAMĀS preses pārstāvis Samī Abū Zūrī paziņojis, ka Izraēlas atļautās preces ir "otršķirīgas un nenozīmīgas". "Mums ir nepieciešama pilnīga blokādes atcelšana," viņš sacīja. "Ir jābūt brīvai preču un cilvēku plūsmai no teritorijas un tajā iekšā. Gazai īpaši ir nepieciešami celtniecības materiāli, un tie būtu jāielaiž bez ierobežojumiem."

Ārvalstis Izraēlu blokādi atcelt kārtējo reizi aicināja pēc 31. maijā notikušās humānās palīdzības flotiles un Izraēlas armijas sadursmes, kuras laikā dzīvību zaudēja deviņi Turcijas pilsoņi, kuri bija palestīniešu aktīvisti un veda uz Gazas joslu materiālus un preces.

Gazas joslas blokāde Gazas joslā tika noteikta 2006. gadā, kad šajā teritorijā uzvarēja grupējums HAMĀS, kas bija atteicies atzīt Izraēlas tiesības uz pastāvēšanu. Gadu vēlāk HAMĀS Gazas joslu savā kontrolē pārņēma pilnībā, un Izraēla ierobežojumus pastiprināja.