Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

VID likvidē divas lielas krāpnieku bandas

Vakar Valsts ieņēmu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde pārtrauca vienlaicīgi divu noziedzīgu grupējumu darbību.

Viens no grupējumiem nodarbojās ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu lielā apmērā un pēc sākotnējās informācijas laika posmā no 2008.gada līdz 2010.gadam apgrozīja vairāk kā 4,5 miljonus latu un, izvairoties no PVN nomaksas, nodarījis valsts budžetam kaitējumu aptuveni 785 000 latu apmērā. Otra noziedzīgā grupējuma darbība saistīta ar fiktīvu uzņēmumu veidošanu un to rekvizītu pārdošanu noziedzīgiem grupējumiem, nra.lv informēja VID Komunikācijas daļā.

VID Finanšu policijas pārvalde 2010.gada 6.aprīlī uzsāka kriminālprocesu saistībā ar noziedzīgu grupējumu, kas darbojās ar mērķi samazināt reāli strādājošiem uzņēmumiem valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru. Shēmas klienti PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, lai iegūtu tiesības uz PVN atskaitījumu, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumus valsts budžetā. Vakar iepriekš minētā kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji īstenoja pirmstiesas izmeklēšanas darbību kopumu un veica kratīšanas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās - kopumā desmit adresēs- Daugavpilī, kā arī kādā birojā, garāžā un automašīnā.

Vienlaikus ar kratīšanām Daugavpilī, Finanšu policijas izmeklētāji krāpnieku atmaskošanai veica virkni kratīšanu un citu izmeklēšanas darbību arī Rīgā, pārtraucot kādas citas noziedzīgas grupas darbību, kas nodarbojās ar tā saucamo "fiktīvo" uzņēmumu veidošanu un to rekvizītu pārdošanu noziedzīgiem grupējumiem, kas nodarbojas ar finanšu noziegumu plānošanu un organizēšanu - to vidū arī Daugavpils grupējumam.

Kopumā veiktas 17 kratīšanas, kuru laikā izņemti vairāk kā 150 uzņēmumu zīmogi un faksimili, kas tika izmantoti fiktīvo darījumu noformēšanā, to skaitā arī liels daudzums zīmogu, kuru nospiedums attēlots ķīniešu rakstībā. Šo zīmogu iespējamā izmantošana noziedzīgā grupējuma darbībā šobrīd tiek precizēta.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka, lai slēptu naudas izcelsmi, naudas līdzekļi par faktiski nenotikušiem darījumiem tika pārskaitīti shēmā iesaistīto uzņēmumu kontos Latvijā un Lietuvā, kur tā tika izņemta skaidrā naudā, tādējādi mainot finanšu līdzekļu piederību. Saskaņā ar sākotnējo informāciju grupējumā iesaistītās personas izmantoja to pašu skaidras naudas iegūšanas kanālu Lietuvā, ko izmantoja grupējums, par kura darbības apturēšanu VID ziņoja preses konferences laikā 7.jūnijā. Šī informācija tiek precizēta un pārbaudīta sadarbībā ar Lietuvas tiesībaizsardzības iestāžu kolēģiem.

Kriminālprocesa ietvaros ir aizturētas trīs personas, tajā skaitā arī persona, kas bija izsludināta meklēšanā par izvairīšanos no tiesas lēmuma izpildes. Šī persona pēc nopratināšanas nodota Valsts policijas uzraudzībā. Savukārt rītdien tiks lemts jautājums par drošības līdzekļa piemērošanu pārējām personām. VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētājs tiesai pieprasīs piemērot apcietinājumu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā norēķinu kontos Latvijas kredītiestādēs ir apturēti naudas līdzekļi. Precīzs apturēto naudas līdzekļu apjoms pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta visa nepieciešamā informācija no kredītiestādēm.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.