Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Notiks konference par valsts un nevalstisko organizāciju sadarbību cīņā pret cilvēktirdzniecību

Pirmdien, 21.jūnijā, plkst.12.30 Iekšlietu ministrijas (IeM) telpās notiks konference "Valsts un nevalstisko organizāciju sadarbība cilvēku tirdzniecības mazināšanā".

Kā aģentūru LETA informēja sabiedrisko attiecību konsultante Rasa Saliņa, Latvijas pašreizējās sarežģītās sociālekonomiskās situācijas ietekmē ir strauji pieaudzis to cilvēku skaits, kuri dodas darba meklējumos ārpus Latvijas. Līdz ar to pieaudzis arī to cilvēku skaits, kuri, risinot savas materiālās problēmas, nokļūst cilvēku tirgotāju rokās, tostarp kļūstot par fiktīvo laulību vai piespiedu darba upuriem.

Plānots, ka konferencē piedalīsies aptuveni 200 cilvēku - prokurori, policijas darbinieki, tiesneši, sociālie darbinieki, augstskolu mācībspēki, pašvaldību darbinieki, kā arī organizācijas "Patvērums "Drošā māja"" sadarbības tīklu biedri un citi interesenti. Kā lektori konferencē galvenokārt tiks piesaistīti ASV apmaiņas programmas dalībnieki, kā arī profesionāļi, kuri tieši strādā ar cilvēktirdzniecības tēmu dažādās organizācijās un institūcijās.

Konferencē tiks pārrunāta palīdzības nodrošināšana cilvēktirdzniecībā cietušajiem, cilvēktirdzniecības novēršanas politiskais un tiesiskais ietvars, cietušo tiesību realizācijas problēmas kriminālprocesā, organizētās noziedzības attīstība peļņas gūšanai no cilvēktirdzniecības, Ārlietu ministrijas loma atbalsta sniegšanā Latvijas pilsoņiem ārzemēs, kā arī ASV ikgadējais ziņojums par cilvēktirdzniecības novēršanu.

Kā ziņots, lai arī Latvija pieliek ievērojamas pūles, izpildot cilvēktirdzniecības apkarošanas minimālos standartus, darāmā joprojām vēl daudz, teikts ASV Valsts departamenta 2010.gada ziņojumā "Par cilvēku tirdzniecības novēršanu".

Salīdzinot ar pagājušā gada ziņojumu, šogad Latvija uzlabojusi savu pozīciju, no otrā līmeņa ar novērošanas statusu paceļoties uz otro līmeni. Otrais līmenis tiek piešķirts valstīm, kuru valdības netiek pilnībā galā ar cilvēku tirdzniecības apkarošanas minimālajiem standartiem, bet iegulda nozīmīgas pūles, lai tos sasniegtu, aģentūru LETA informēja ASV vēstniecības Rīgā Preses un kultūras nodaļā.

Ziņojums "Par cilvēku tirdzniecības novēršanu" ir visaptverošs pētījums, kas izvērtē katras valsts paveikto cilvēku tirdzniecības apkarošanā. Šī gada ziņojumā iekļautas 177 valstis, tai skaitā pirmo reizi arī pašas ASV.

Pirmdien gaidāmā konference tiek organizēta pēc nevalstiskās organizācijas "Patvērums "Drošā māja"" iniciatīvas, ar IeM un ASV vēstniecības Latvijā atbalstu.