Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Romāna Vanaga dzimtas mājas

© F64

"Vectēvs šo māju cēla ar domu, ka pirmajā stāvā dzīvos paši, bet otro stāvu izīrēs. Kādus gadus līdz izsūtījumam tā arī bija, vēlāk namā palika vairs tikai tēva māsīca," stāsta Romāns Vanags un piebilst, ka arhitekta Kundziņa projektētais nams esot vēstures piemineklis.

"Atgriežoties no Sibīrijas, maniem vecākiem un pārējiem ģimenes locekļiem nebija kur palikt, jo pirmajā stāvā bija ievācies krievu oficieris ar saviem radiem. Tēva māsīca iedomājās, ka jāmudina viņi doties prom uz Rīgas centru, kur plašāki dzīvokļi. Tā nu manai ģimenei atkal bija jumts virs galvas. Vienbrīd pirmajā stāvā mita prāvs pulks: tēvs un māte ar manu vecāko brāli, kas piedzima Sibīrijā, abi vectēvi un vecāsmātes, tēvabrālis ar sievu. Pakāpeniski visi pašķīrās kur nu kurš, jo tika pie saviem mājokļiem."

Pirms septiņiem gadiem esot renovējuši mājas fasādi, bet iekštelpās jaunas vēsmas ienesot ik pa laikam. "Mēs cenšamies saglabāt šīs mājas pamatvērtības, piemēram, logu rāmjus no koka, parketu, griestu rotājumus un vēl citas detaļas," stāsta diriģents. "Arī telpu plānojumu neesam kardināli mainījuši, vienīgi atteicāmies no tā dēvētās meitas istabiņas, lai iegūtu kādu kvadrātmetru virtuvei un vannas istabai, kā arī nosiltinājām verandu, lai dēliem būtu sava istaba."

Romānam Vanagam, pildot savus pienākumus, sanākot būt prom no mājām pat pusgadu, tāpēc viņš esot priecīgs, ka rūpes par ēkas un tās apkārtnes sakopšanu varot dalīt ar otrā stāva saimniekiem. "Māja jau prasa daudz rūpju, tāpēc ir vienmēr jāpieskata. Man drīz būs jāpiedalās Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, bet pēc tam uzreiz jādodas uz Ķīnu, kur notiks Pasaules koru olimpiāde. Esmu iecerējis vienoties par to, lai 2014. gadā šī olimpiāde notiktu Latvijā. Tas, man šķiet, būtu liels notikums un goda apliecinājums mūsu koriem."

Simt kvadrātmetru plašajā mājoklī ir skaisti iekārtota viesistaba, darba kabinets, guļamistaba, bērnu istaba, Romāna Vanaga tēva istaba, virtuve un vannas istaba. "Es nezinu, kā varētu apsaimniekot īpašumu, ja tas būtu lielāks," nosmej diriģents. "Mēs dzīvojam tuvu pie jūras (ar mašīnu līdz Vecāķiem jābrauc tikai desmit minūtes), bet parasti nekur prom no mājām negribas braukt, jo te ir jauka, klusa vieta, skaista daba un patīkami kaimiņi. Pirms kāda laika iegādājāmies zemes gabalu Jūrkalnē, taču līdz pat šim neesam uzcēluši vasaras māju, kā bijām iecerējuši, jo Mežaparks vienmēr vinnē."

***

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas diriģēšanas katedras vadītājs, Vispārējo latviešu dziesmu svētku, Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsdiriģents, Latvijas Universitātes sieviešu kora "Minjona" mākslinieciskais vadītājs un Jāzepa Mediņa mūzikas skolas zēnu kora galvenais diriģents Romāns Vanags kopā ar dzīvesbiedri, arī diriģenti un koncertmeistari Eviju Vanagu, dēliem – dvīņiem Kristapu un Edgaru – un savu tēvu dzīvo dzimtas mājās Mežaparkā. 1934. gadā celtā ēka ir pieredzējusi dažādus laikus un dažādus iemītniekus, arī krievu virsnieka ģimenes ievākšanos, kamēr īstie mājas saimnieki izsūtīti uz Sibīriju.

"Pirmajā stāvā dzīvojam mēs, bet otrajā – Latvijas olimpiete, burātāja Vita Matīsa ar vīru un diviem bērniem, astoņgadīgo dēliņu un trīs gadus veco meitiņu. Kopā spriedām, ka vajadzētu iekārtot bērniem tādu rotaļlaukumu, kas viņiem ilgi paliktu atmiņā. Tā kā Vita ir mācījusies Mākslas akadēmijā, viņa uzmeta skici, bet pazīstams galdnieks no idejas realizēja. Tagad mūsu māju pazīst pēc koka briedīšiem – šūpolēm un slīdkalniņa – un lielās smilšu kastes," stāsta Romāns Vanags un piemetina, ka pieaugušo iecienīta vieta esot ar zedeņu sētu no ielas norobežotā lapenīte, kur siltajos gada mēnešos ieturot maltītes un arī uzņemot viesus.

Ar basketbolu Romāns Vanags aizraujoties kopš zēna gadiem, tagad tikpat aizrautīgi groza bumbu spēlējot abi dēli, kas stundām ilgi gan divatā, gan ar tēti vai citā sastāvā varot nodoties basketbolam mājas pagalmā izveidotajā sporta laukumā. Septiņgadīgie zēni arī trenējoties sporta kompleksā "Ķeizarmežs", bet Romāns Vanags ar cīņu biedriem tiekoties Franču liceja sporta zālē. "Kristaps un Edgars basketbolu spēlē jau no piecu gadu vecuma – katrs rīts mūsu mājās sākās ar bumbošanu, kurai es pievienojos. Iepriekš viņiem bija zemāks grozs, nesen uzstādījām jaunu, kam dvīņi paši sakrāja naudu, liekot kopā dzimšanas dienās, vārda dienās un citos svētkos dāvināto naudu ar tām summām, ko zem spilvena bija atstājusi Zobu feja par izkritušajiem piena zobiem. Bet sev grozu es pie garāžas sienas piestiprināju pirms kādiem 15 gadiem.".

Mājīgās telpas iekārtojumam daļa mēbeļu pasūtītas salonā "Kates mēbeles draugiem", bet galds un krēsli esot Raunas galdnieku darinājums. Mājastēvs stāsta, ka sienas telpā neesot gluži plānojis krāsot violetas – iecerējis bēšu toni, taču ar rezultātu esot apmierināts. Viesistabā atrodas arī augstas klases sintezators Yamaha. "Es pastarpināti nodarbojos arī ar mūzikas instrumentu tirdzniecību. Šis instruments ļauj radīt orķestra klātbūtnes efektu.".

Plašais priekšnams pārveidots par Romāna Vanaga darba kabinetu. Mēbeles šai telpai pasūtītas salonā "Kates mēbeles draugiem". "Kad ģimene dodas pie miera, es šeit varu strādāt kaut vai līdz vēlai naktij.".

Tā kā mājas Mežaparkā lielākoties ir priežu ieskautas, arī Vanagu īpašumā, lai telpas nešķistu drūmas, izvēlētas gaišas mēbeles un iekšējās apdares krāsas.