Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

No Krievijas grib nopirkt iekārtu, kas ar lāzeru stariem "atrod" iereibušus autovadītājus

Latvija veic pārrunas ar kolēģiem Krievijā, lai mēģinātu viņus pierunāt pārdot iekārtu, kas ar lāzeru stariem var noteikt, vai automašīnā atrodas iereibušas personas, šodien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš.

Iekārta ir izgudrota Krievijā, un tā spēj bez automašīnas apstādināšanas no attāluma noteikt, vai spēkratā atrodas kādas personas reibuma stāvoklī. Krievija ir visai privātīpašnieciska uz šo iekārtu, un līdz šim tā slēpa faktu par šādas iekārtas eksistenci, kā arī paziņoja, ka to nepārdos. Tomēr Zivtiņš esot pietiekami ietiepīgs, lai neatkāptos no idejas iegūt šo iekārtu.

Patlaban notiekot pārrunas ar Krievijas pusi, un tiek apsvērta ideja pamudināt Latvijas zinātniekus izgudrot līdzīgu iekārtu, jo Krievija neatklāj, kā tā darbojas.

Pēc Zivtiņa teiktā, šī iekārta ir Latvijas nākotne cīņā ar dzērājšoferiem, turklāt pēc tās iegādes nevajadzētu rīkot plašus reidus, pārbaudot arī pilnīgi skaidrā braucošos šoferus. Iekārta, kas ir pārvietojama un ir nedaudz lielāka par profesionālo videokameru, spēj noteikt vien, vai automašīnā atrodas cilvēki reibumā, nevis konkrēti vai šoferis ir lietojis apreibinošas vielas.

Pagaidām gan nav skaidrības, cik šī iekārta varētu maksāt un kad tā nonāks pie Latvijas ceļu policistiem.