Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Aerodium paviljons neatbilst projektam

© nra.lv

Strīds, kas starp uzņēmumu Aerodium un Latvijas valsti aizsācies Ķīnā par finansējuma saņemšanu, ar ugunsgrēkam līdzīgu jaudu pārmeties uz Latviju. Viena puse apgalvo, ka Aerodium ir iesaistīts valsts līdzekļu izkrāpšanā un nesaskaņas paviljona lietā izmantojis, lai šantažētu valsts iestādi, savukārt otra – ka no viņiem šīs valsts institūcijas vadītājs mēģinājis izspiest naudu.

Vismaz pagaidām skandāls nav atstājis ietekmi uz Latvijas paviljona darbību starptautiskajā izstādē World Expo Šanhajā un vienkāršam izstādes apmeklētājam nav ne jausmas, ka īstenībā paviljonam ir divi direktori, tas uzbūvēts neatbilstoši projektam un konflikta skaidrošanā iesaistījies pat Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Vēl pagājušajā nedēļā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāve Vineta Vilistere-Lāce sacīja, ka esot spiesti ticēt visam, ko saka Aerodium, jo sūtīt uz Ķīnu Latvijas pārstāvi izmaksātu dārgi. Tomēr situācija ir samilzusi tik tālu, ka aizvadītajā piektdienā pārstāvēt Latvijas valsti uz Šanhaju devās Roberts Stafeckis. Viņš ir paviljona direktors no LIAA puses. Savukārt Aerodium komunikācijas speciālists Ansis Egle apgalvo, ka paviljonam direktore bijusi visu laiku un tā ir Ieva Lāce.

Par dokumentiem, kas nepieciešami pieņemšanas–nodošanas akta parakstīšanai, V. Vilistere-Lāce vakar sacīja to pašu, ko pirms nedēļas: "Nē, dokumenti nav saņemti." Tāpēc arī nauda pārskaitīta nav. Tikmēr Aerodium pārstāvis arī atkārto to pašu, ko jau Neatkarīgajai teicis, – dokumenti ir atdoti, nauda nav pārskaitīta. A. Egle informē, ka bijusi personiska saruna ar ekonomikas ministra biroja vadītāju, kurš sacījis, ka dokumenti ir kārtībā un tātad arī naudai kontā jāienāk kuru katru mirkli.

Savukārt R. Stafeckis Neatkarīgajai pavēstīja pavisam ko citu, proti, paviljons uzbūvēts, neievērojot projektu. "Mans primārais uzdevums ir tuvākajās dienās precizēt, kas ir izdarīts celtniecības fāzē un vai tas atbilst līgumam, konstatēt esošo situāciju. Esošā situācija neatbilst projektam. Ir atkāpes no projekta. Būs jāpieņem lēmums par katru konkrētu gadījumu – labot to vai atstāt, kā ir," saka R. Stafeckis. Viņš informē, ka paviljona projektā paredzēta atsevišķa telpa konferenču rīkošanai, bet tajā vietā tagad ir duša un tualete. "Telpas apspriedēm nav. Tā ir konkrēta lieta, ar ko rēķinājās sponsori, lai tiktos ar biznesa partneriem. Ko tagad darīt? Ierīkot citur vai jāmeklē cits risinājums," viņš saka. LIAA deleģētais paviljona direktors vēl visus dokumentus neesot izpētījis, lai saprastu, kur vēl kas nav kārtībā.

Par spīti visam, R. Stafeckis atzīst, ka vēja tunelis darbojas un apmeklētājiem paliek labs iespaids par Latvijas prezentāciju Ķīnā. "Ja neskaita to, ka gandrīz mēnesi paviljons bija slēgts un to pamanīja tie astoņi miljoni, kas apmeklēja izstādi," viņš piebilst.

Tikmēr KNAB jau veicot visas nepieciešamās darbības, lai pārbaudītu un vērtētu faktus saistībā ar kukuļa pieprasīšanu no Aerodium, informē aģentūra LETA.