Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika

Kampars: Ceram mikrouzņēmumiem noteikt 12% nodokļu likmi

Tomēr mēģināsim rast kompromisu un noteikt vienoto mikrouzņēmuma nodokļa likmi 12% no mikrouzņēmuma apgrozījuma, - šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Viņš uzskata, ka šāda nodokļa likme veicinās ne tikai jaunu uzņēmumu veidošanos un nodarbinātības problēmu risināšanu valstī, bet arī sekmēs ēnu ekonomikas īpatsvara samazināšanos.

Kā norāda Kampars, priekšlikumu par likmes samazināšanu kopā ar vēl citiem priekšlikumiem likumprojektam par mikrouzņēmuma nodokli Ekonomikas ministrija iesniegusi atbildīgajām Saeimas komisijām.

Ministrs cer, ka jau tuvākajā laikā ar mikrouzņēmuma nodokļa ieviešanu saistītā likumprojektu pakete gūs Saeimas atbalstu, līdz ar to būs iespējams pilnībā iedzīvināt mikrouzņēmumu atbalsta programmu.

"Cenšamies atrast kompromisu, lai viss būtu kārtībā no Satversmes viedokļa," piebilda ministrs un norādīja, "ja vēlamies strādāt, tas ir birokrātiski viegli administrējams nodoklis, gandrīz divas reizes mazāks, nekā pašlaik maksā uzņēmumi".

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu komisija, izskatot jauno Mikrouzņēmumu nodokļa likumu, pēc garām diskusijām vienojusies nodokļa likmi noteikt 9% apmērā.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) uzskata, - lai mazā biznesa veicēji būtu motivēti akceptēt tiem piemēroto jauno nodokļu nomaksas kārtību, mikrouzņēmumu nodokļa likme nedrīkst pārsniegt 12% no uzņēmuma gada apgrozījuma.

12% piemērojums atbilstu finansējuma apmēram, kas 2008.gada valsts budžeta nodokļu sadaļā ieņemts no mikrobiznesa.

Kā ziņots, Saeima 29.aprīlī konceptuāli atbalstīja likumprojektu "Par mikrouzņēmumu nodokli", kas paredz šāda veida uzņēmumiem tikai vienu nodokļa maksājumu 20% apmērā no gada apgrozījuma. Plānots, ka likums stāsies spēkā 2010.gada 1.jūlijā.

Patlaban Latvijas normatīvie akti neparedz kritērijus mikrouzņēmuma statusa iegūšanai un kārtību, kā mikrouzņēmumus apliek ar nodokli.