Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Jāņos līs tikai vietām

© Inta Puriņa/f64

Šomēnes gaidāmi nepastāvīgi laika apstākļi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati. Jūnija pirmās dienas būs siltas, bet lietainas, dažviet ducinās pērkons.

Kurzemē un Zemgalē gaidāmas pat stipras lietusgāzes. Mēneša pirmās dekādes vidū Latvijā vējš iegriezīsies no ziemeļiem, tādēļ nokrišņi mitēsies un gaidāms mēreni silts, saulains un sauss laiks. Jūnija vidū atkal sagaidāmas vasarīgas lietusgāzes ar pērkona negaisu. Mēneša izskaņā būs silts laiks, lietus būšot mazāk nekā jūnija sākumā. LVĢMC prognožu nodaļas vadītājs Andris Vīksna norāda, ka, pēc šābrīža prognozēm, jūnijā samazināsies nokrišņi un paaugstināsies gaisa temperatūra, laiks kļūs vasarīgāks.

Arī dabas vērotājs Vilis Bukšs, vērojot marta un maija zīmīgās dienas, secina, ka jūnijs būs silts un nokrišņiem bagāts – vasarīgajām un karstajām temperatūrām mēneša pirmajā pusē sekos pērkona negaisi. V. Bukšs novērojis, ka Sveču dienā 2. februārī un Vecās ziemas Māras laikā no 15. līdz 18. februārim bijis daudz sniega, tādēļ pirmsjāņu laiks, visticamāk, būt nokrišņiem bagāts. "Līgo vakarā un Jāņu dienā gan būs tīri labs laiks – silts, bet vietām sagaidāms neliels, īslaicīgs lietus. Kā jau tradicionāli tas mēdz būt," Neatkarīgajai komentē dabas vērotājs V. Bukšs un piebilst, ka precīzāku laiku vasaras saulgriežos varēs prognozēt pēc 8. jūnija (Medarda diena) un 15. jūnija (Vītus diena), kas ir zīmīgas dienas laika iezīmju vērojumos. Jūnija īslaicīgās lietusgāzes dažviet var nest līdzi arī krusu. Bet ap Pēteriem tveicīgas dienas mīsies ar pērkona negaisiem.

Vasara solās būt siltāka nekā parasti, un nokrišņu daudzums gaidāms tuvu normai vai nedaudz zem tās, šo LVĢMC informāciju apstiprina arī V. Bukšs. "Vasara būs siltāka nekā pērn. Gan senču laika zīmes, gan dabas vērojumi norāda uz to, ka vasara būs nokrišņiem bagāta, – šopavasar bija agri pērkoni, alksnis ziedēja agrāk par bērzu, bagātīgi ziedēja pīlādži, purenes un pienenes. Maijā bija daudz nokrišņu un pērkona negaisu, tādēļ vasarai jābūt lietainai un vējainai," prognozē dabas vērotājs.

Jūlija vidū būs silts un saulains laiks, tas paredz labu siena laiku un bagātīgu augļu ražu. Vasaras vidus nesīs īslaicīgus pērkona negaisus ar brāzmainu vēju un pat krusu, kas radīs postījumus augļu kokiem. Laiks stabilizēsies augustā, kad būs īsti vasarīgas dienas – karstas, saulainas un sausas.

"Šogad Latvijā bija gan tradicionāla ziema, gan pavasaris. Jāsecina, ka jābūt arī tradicionālai vasarai," saka V. Bukšs.