Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Aizturētais Krievijas rallija komandas koordinators "iesprūdis" Latvijā

Aizdomās par ieroču tirdzniecību aizturētais Krievijas rallija komandas "Bliss Rally" koordinators Andrejs Ļisicins "iesprūdis" Latvijā, raksta laikraksts "Biznes&Baltija".

Pērn novembrī Ļisicins aizturēts Dolē, pēc tam 2,5 mēnešus viņš pavadījis cietumā, bet tagad viņam kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība. Tā rezultātā viņš jau septiņus mēnešus nevar pamest Latviju un atgriezties pie ģimenes Krievijā, lai arī pierādījumu viņa vainai neesot.

Kā atgādina "Biznes&Baltija", 2009.gada 16.novembrī policija paziņoja, ka aizdomās par nelikumīgu šaujamieroču iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu aizturētas divas personas, kurām atsavināti nelikumīgi glabāti ieroči, šaujamierīču detaļas un munīcija.

5.novembrī Salaspils novada Dolē Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki operatīvās meklēšanas pasākumu kompleksa laikā aizdomās par šaujamieroču iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu bez attiecīgas atļaujas aizturēja 1966.gadā dzimušu vīrieti un 1963.gadā dzimušu Krievijas pilsoni.

Sankcionētu kratīšanu laikā aizturēto dzīvesvietās policijas darbinieki atrada un atsavināja automātu "AK-47", divas pistoles "Browning", divas pistoles "Walther", vienu gāzes pistoli, 62 dažāda kalibra patronas, šaujamieroču aptveres, 25 kastetes, kā arī nažus, durkļus un dunčus.

Saistībā ar notikušo tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 233.panta 2.daļas "par šaujamieroča, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas". Par šādu noziedzīgu nodarījumu likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem vai arests, atņemot tiesības veikt zināma veida uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Savukārt Ļisicins apgalvo, ka 2009.gada 5.novembrī Rīgā ieradies, jo bijis jānorēķinās par sacīkšu automašīnas remontu, kas cieta Talsu rallija laikā. Rallija komandas pārstāvim līdzi bijuši 7000 eiro (4900 lati).

Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā viņu sagaidījis autosacīkstēs iepazītais Igors Šmeļovs, kurš viņu nogādājis uz Doli, autobraucēja Jāņa Vorobjova bāzi.

"Kas atbraucām, Igors negaidīti piedāvāja iepazīties ar viņa personisko ieroču kolekciju, tajā skaitā 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma pistolēm, kas atradās uz [automašīnas] aizmugurējā sēdekļa. Tā kā ieroči nebija deaktivēti, tie mani neieinteresēja. Es viņam paskaidroju, ka Krievijas likumdošana ļoti stingri regulē antikvariātu - uz senlaicīgajām pistolēm obligāti jābūt plāksnītei "makets"," laikrakstam stāstījis Ļisicins.

Kad viņš pametis Šmeļova automašīnu, parādījušies policisti, kuri viņam uzlikuši roku dzelžus un apsūdzējuši nelikumīgā ieroču apritē. Ierosināta krimināllieta, atņemti 7000 eiro un viņš nogādāts Centrālcietumā.

"Biznes&Baltija" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka daudziem policistiem, kuri piedalījās operācijā, piešķirtas prēmijas, bet viens pat paaugstināts dienesta pakāpē.

Tomēr pēc kāda laika lieta sākusi "buksēt" un Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki, pēc Ļisicina teiktā, aicinājuši viņu liecināt, ka Šmeļovs piedāvājis iegādāties ieročus. Ļisicins atteicies, jo tā neesot taisnība.

Tiesas sēdē, kurā lemts par drošības līdzekli, policija vairs neuzturēja apsūdzības nelikumīgā ieroču tirdzniecībā, tomēr uzstāja, ka izmeklēšanas darbības jāturpina par speciāli reglamentētu ierīču nelikumīgu ievešanu un apriti. Aizturēšanas brīdī pie Krievijas pilsoņa atrasts portatīvs mobilo tālruņu signāla slāpētājs.

Kā apgalvo Ļisicins, šo ierīci viņš atvedis pēc Šmeļova lūguma - tā atrodas brīvā tirdzniecībā gan Latvijā, gan Krievijā, bet kaimiņvalstī ir lētāka.

Tiesa pieņēmusi lēmumu kā drošības līdzekli Ļisicinam piemērot policijas uzraudzību ar ikdienas policijas iecirkņa apmeklējumu.

Ļisicina advokāte Daiga Siliņa norāda, ka likums, saskaņā ar kuru izvirzītas apsūdzības, pieņemts mēnesi pēc Ļisicina ierašanās mūsu valstī, un tam nav atpakaļejoša spēka. Turklāt mobilo tālruņu signāla slāpētājs neatrodas aizliegto ierīču sarakstā.

"Var secināt, ka izmeklētāji speciāli lietu ievelk, bet prokuratūra uz to nereaģē," uzsver juriste. "Uzskatu, ka lieta jāpārtrauc, jo mana aizstāvamā darbībās nav nozieguma sastāva."

Ļisicins norāda, ka jau septiņus mēnešus nevar atgriezties mājās pie ģimenes. Lēmums par drošības līdzekļa maiņu viņa stāvokli vēl pasliktināja, jo, kamēr Latvijas iedzīvotājam atbrīvošana no cietuma un policijas uzraudzība nozīmē iespēju pilnvērtīgi iekļauties sabiedriskajā dzīvē, Ļisicinam kā Krievijas pilsonim nav iespēju gūt legālus ienākumus. Ļisicins dzīvo īrētā dzīvoklī Salaspilī, bet viņa izdevumus sedz sieva, no savas nelielās algas pusi sūtot uz Latviju.

Policijā laikrakstam nesniedza komentārus par šo lietu. Izmeklētājs Haralds Dimpers rekomendējis laikrakstam "nelīst šajā lietā, neietekmēt izmeklēšanu un neuzdot liekus jautājumus". Viņš norādījis, ka Ļisicins nepieciešamības gadījumā var vērsties pie uzraugošā prokurora.